Vippelejetest

Undersøgelsen kontrollerer det nervesystem, der regulerer puls og blodtryk, og kan bl.a. vise, hvorfor svimmelhed eller besvimelse opstår.

Kort om undersøgelsen

Ved undersøgelsen kontrollerer vi det nervesystem, der regulerer puls og blodtryk. Du skal regne med, at undersøgelsen tager 1½-2 timer. Dine pårørende er velkomne til at vente i venteområdet imens. 

Hvis du melder afbud

Du skal være opmærksom på, at hvis du aflyser undersøgelsen, kan det betyde, at vi ikke kan tilbyde selve behandlingen af dig inden for de maksimale ventetider.

Vigtig forberedelse

Du må spise et let måltid

Du må gerne spise et let måltid 2 timer før undersøgelsen, fx en skive brød eller lidt yoghurt.

Tag din medicin, som du plejer

Op til undersøgelsen kan du tage din medicin, som du plejer.

Medbring en liste over din medicin

Hvis du tager medicin, skal du medbringe en liste over, hvilken medicin du tager og hvor meget. Det er vigtigt for din undersøgelse, at vi kender medicinens navn, styrke, dosis og årsagen til, at du tager den. Hvis du ikke har en liste, så tag din medicin med i stedet.

På hospitalet 

Undersøgelsen

Før selve undersøgelsen bliver du vejet. Herefter bliver du lagt til rette på et leje, der kan vippes op til næsten stående stilling. Vi tager et EKG (elektrokardiogram) og måler din puls og dit blodtryk under hele undersøgelsen ved hjælp af:

  • Elektroder på brystkassen 
  • En manchet på overarmen og på to fingre på den modsatte arm. 

Når du har ligget og hvilet i cirka 10 minutter, vippes lejet langsomt op til 60 grader. Efter yderligere 20 minutter i denne stilling får du eventuelt et pust Nitroglycerin under tungen. Det kan give en kortvarig varmefornemmelse. Vi fortsætter med at observere blodtryk og puls de næste 10 minutter, hvorefter lejet vippes tilbage til vandret stilling. Undersøgelsen afsluttes, efter du har ligget og hvilet i cirka 10 minutter. 

Hvis du er over 40 år, trykker en læge dig i starten af vippelejetesten i nogle få sekunder på et blodtryksfølsomt punkt på siden af halsen. Hvis du er under 40 år supplerer vi i stedet vippelejetesten med to forskellige vejrtrækningsøvelser. 

Du kan blive utilpas

Når du bliver rejst fra liggende til stående stilling, kan du blive utilpas. Du vil måske genkende de symptomer, du oplever i forbindelse med fx svimmelhed eller besvimelse. 

Hjemme igen

Du kan få hovedpine

Hvis du har fået nitroglycerin, kan du få hovedpine efter undersøgelsen. Du kan tage smertestillende medicin for at lindre hovedpinen, fx paracetamol.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen.

Redaktør