Versatisplaster - behandling

Her finder du oplysninger om, hvordan dine lokale nervesmerter kan behandles med Versatisplaster.

Kort om behandlingen

Versatis er et plaster, der bruges til at behandle nervesmerter i et bestemt område. Det indeholder det lokalbedøvende stof lidokain.

Plasteret må sidde på huden i højst 12 timer, og der skal gå mindst 12 timer, fra du tager ét plaster af, til du tager et nyt på. Lægen fortæller dig, hvordan du skal bruge plasteret.

Sådan bruger du plasteret

Gør huden klar

Huden, hvor plasteret skal sidde, skal være ren og tør. Hvis området er behåret, skal du klippe håret kort med en saks. Du må ikke barbere håret af med en skraber eller barbermaskine.

Hvis huden er varm efter fx træning eller et bad, skal du vente med at tage plasteret på, til huden er tør og har en normal temperatur.

Gør plasteret klar

Du åbner posen ved at klippe eller rive langs den stiplede linje. Pas på, at du ikke beskadiger selve plasteret. Tag det antal plastre ud, du skal bruge, afhængigt af hvor stort et område, du har smerter i.

Luk omhyggeligt posen igen. Plastrene indeholder vand og udtørrer, hvis posen ikke er helt lukket.

Sæt plasteret på

Klip plasteret, så det passer i størrelse og facon til området med smerter. Fjern beskyttelsesfilmen og undgå at røre ved den klistrede del. Sæt plasteret på det område, hvor du har smerter, tryk det fast med håndfladen og pres i mindst 10 sekunder. Sørg for, at det sidder fast til huden overalt også i kanter og hjørner.

Undgå, at plasteret bliver vådt

Undgå, at plasteret bliver vådt, da det risikerer at løsne sig og miste sin effekt.

Hvis plasteret løsner sig eller falder af

Hvis plasteret løsner sig eller falder af, skal du forsøge at sætte det fast igen. Hvis det ikke lykkes, må du tage et nyt på. De 12 timer, plasteret må sidde på, gælder fra det tidspunkt, du satte det første på.

Fjernelse af plasteret

Efter senest 12 timer skal plasteret fjernes langsomt. Hvis det sidder meget fast, kan du blødgøre det med varmt vand et par minutter, så det lettere slipper huden. Fold det fjernede plaster sammen, så indersiderne klistrer mod hinanden.

Aflevér brugte plastre og beskyttelsesfilm på apoteket

Du skal aflevere de brugte plastre på apoteket, fordi der kan sidde medicinrester på. Det gælder også den beskyttelsesfilm, der sidder bag på.

Få mere viden

Du kan få mere viden om behandling med Versatis på https://min.medicin.dk/Medicin/Praeparater/6216

Redaktør