Stabiliserende operation af ankel

Information om stabiliserende operation af ankel, samt forberedelse, efteroperation og genoptræning.

Du har problemer med hyppige forstuvninger af din ankel. Kirurgen har derfor anbefalet, at du får en operation, som kan stabilisere din ankel.

Forberedelse

På apoteket kan du købe Paracetamol (Panodil eller Pamol), som er de smertestillende piller, vi anbefaler efter operationen.

Du skal sørge for, at der ikke er sår eller rifter i det område, der skal opereres. Det kan øge risikoen for infektion og kan betyde, at operationen udsættes. Du må ikke bære kæder eller andre smykker på den ankel, der skal opereres.

Det er en god idé, at du sikrer dig, at du har fuld og god bevægelighed i ankelleddet før operationen. Du kan eventuelt træne på balancebræt.

Rygning

Rygning øger risikoen for komplikationer efter operationen.

Hvis du ryger, anbefaler vi derfor, at du stopper med at ryge mindst 8 uger før operationen. Selvom der er kortere tid til din operation, anbefaler vi fortsat, at du undgår rygning, da vi ved, at det hjælper helingsprocessen.

Alkohol 

Alkoholindtag øger risikoen for komplikationer efter operationen.

Hvis du drikker mere end Sundhedsstyrelsens genstandsgrænse, skal du i mindst 4 uger før operationen holde helt op med at drikke alkohol.

Det nedsætter risikoen for infektioner, blødninger og hjerte-lungeproblemer efter operationen.

Operationsdagen

Du møder i Operationsmodtagelsen, Gentofte Hospitalsvej 1, 1. sal på det aftalte tidspunkt.

Du skal møde fastende!

Operationen

Formålet med operationen er at stramme dine ledbånd op. Opstramningen sker via et snit på ca. 8 cm ved knysten på anklens yderside.

Efter operationen

I forbindelse med operationen får du lagt en gipsskinne, der går fra tæerne til lige under knæet. Du skal have gipsskinnen på i 2 uger.

Smerter

Du kan forvente at have nogen smerter efter indgrebet. Der kan gå op til 3 måneder, før ømheden har lagt sig.

Hvis kirurgen vurderer, at der er behov for stærkere smertestillende end Paracetamol, får du en recept og tabletter til de første dage.

Efterbehandling

Du må ikke træde på foden. Du skal derfor gå med krykker i 2 uger. Herefter skal du til kontrol i klinikken, hvor du vil få fjernet gipsskinnen og trådene. Du får en plastikskinne på, som du skal bære i yderligere minimum 4 uger.

Er operationssåret helet pænt, må du støtte på benet til smertegrænsen og træne bevægeligheden i anklen. Du skal have snøresko på, som sidder godt på foden.

Genoptræning

Fysioterapeuterne følger din genoptræning i 3 måneder efter operationen.

2 uger efter operationen instruerer fysioterapeuterne dig i at bøje og strække ankelleddet. Efter 6 uger skal du begynde at træne på balancebræt.

Efter 4-6 måneder vil ankelleddet være genoptrænet. Herefter kan du begynde på krævende idrætsudøvelse.

Kontrol

6 uger efter operationen kommer du igen til kontrol i klinikken. Din gang forventes nu at være rimelig ubesværet, og du skal have en bevægelighed i ankelleddet.

Komplikationer

Let nedsat bevægelighed i ankelleddet kan forekomme.

Der er mindre en 1 % risiko for infektion eller blodprop i benet.

Et godt råd

Er der tale om en ulykke, og har du en fritidsulykkesforsikring, bør du snarest anmelde skaden til dit forsikringsselskab.

Redaktør