Slimprøve fra lungerne (Induceret sputum)

Induceret sputum er en undersøgelse, hvor vi provokerer dine lunger, så du hoster slim op.Bagefter undersøger vi cellerne i dit slim fra lungerne. Det gør os klogere på den rette behandlingaf din astma.

Induceret sputum

Du skal have taget en slimprøve fra lungerne, også kaldet induceret sputum. Formålet med undersøgelsen er, at undersøge hvilke celler du har i sekretet/slimen fra dine luftveje/lunger. Vi håber dermed, at blive klogere på hvilken type astma du har, og hvilken behandling du vil have glæde af. Nogle gange vil vi også foretage undersøgelsen, for at se om du har haft effekt af astmamedicin.

Hvad er Sputum?

Det er det sekretet/slim, der findes i dine luftveje/lunger.

Hvordan foregår undersøgelsen?

Vi starter med at måle din lungefunktion. Efterfølgende skal du inhalere salbutamol (anfaldsmedicin /luftvejsudvidende medicin). Derefter skal du indånde forstøvet saltvand, for at gøre det lettere for dig, at hoste slim op fra dine lunger. Man skal ofte indånde det forstøvede saltvand i flere minutter og prøve flere gange før det lykkedes at få tilstrækkeligt med slim op.

Varighed

Undersøgelsen varer ca. 60 minutter.

Før undersøgelsen

Det er vigtigt, at du tager al din astma medicin og al anden medicin som du plejer.

Efter undersøgelsen

Skal du fortsætte med din sædvanlige medicin.

Bivirkninger

Du vil kunne smage saltvandet og det kan kradse lidt i luftvejene, medførende hoste med slim, både under og efter, du har indåndet det forstøvede saltvand. Anfaldsmedicin/ luftvejsudvidende medicin kan kortvarigt give lidt hjertebanken og rysten på hænderne.

Redaktør