Skulder af led

Hvis skulderen er gået af led, skal den sættes på plads igen, og skulderen skal hvile i en slynge. Det er vigtigt at bevæge fingrene og håndleddet så meget som muligt.

Kort om besøget

Vi har undersøgt dig og konstateret, at din skulder har været gået af led. Vi har sat den på plads igen og givet dig smertestillende medicin. Du har fået en armslynge på, så skulderen får ro til at komme sig. Du skal forvente at have armen i slynge i 14 dage. Hvis andet gælder for dig, har vi talt med dig om det.

Når du kommer hjem

Undgå at løfte armene over hovedet

For at undgå at din skulder går af led igen, må du ikke løfte dine arme over hovedet i de første par måneder.

Kontakt din egen læge, hvis du oplever ændringer i hånden eller fingrene

Du skal ringe til din egen læge eller Akuttelefonen 1813 uden for din egen læges åbningstid, hvis din hånd eller fingre:

  • ændrer farve
  • bliver følelsesløs
  • begynder at snurre eller prikke.

Hvis du har fået lokalbedøvelse

Hvis du fik lokalbedøvelse, da skulderen blev sat på plads, kan du få en følelse af, at det er svært at trække vejret. Det er ufarligt og forsvinder som regel, når bedøvelsen er væk.

Hvis det fortsætter, skal du ringe til din egen læge eller Akuttelefonen 1813 uden for din egen læges åbningstid.

Du kan også opleve, at skulderen føles anderledes, og at din arm har mindre styrke end normalt. Det går over, når lokalbedøvelsen stopper med at virke. For enkelte kan det fortsætte et par dage.

Tag smertestillende medicin, så længe du har ondt

Du skal tage smertestillende medicin, så længe du har ondt. Du kan købe smertestillende medicin i håndkøb. Læs på pakken, hvor meget medicin du må tage. Hvis du har brug for ekstra behandling af dine smerter, skal du kontakte din egen læge.  

Tag slyngen af om natten, og når du går i bad

Du må gerne tage slyngen af om natten og i stedet støtte armen med en pude. Slyngen må også tages af, når du skal i bad. Når du tager tøjet af og på, er det en fordel at tage den dårlige arm først.

Bevæg fingre og håndled

Når du har slyngen på armen, er det vigtigt, at du bevæger fingrene og håndleddet så meget som muligt. Knyt og stræk fingrene, så mindsker du hævelse, bevarer styrken i hånden og bevægeligheden i fingrene.

Brug et isomslag

Du kan lave et isomslag og lægge på der, hvor du har smerter eller er hævet. Brug fx en pose is og læg et viskestykke rundt om, så huden ikke kommer i direkte kontakt med isen. Læg isomslaget på 3-5 gange dagligt i 20-30 minutter ad gangen.

Kom til kontrol

Du skal til kontrol, hvor vi sikrer os, at skulderen heler, som den skal. Her taler vi også med dig om din videre behandling. Du er meget velkommen til at tage en pårørende med. Vi aftaler en tid med dig på hospitalet. Du modtager eventuelt også en besked om, hvornår du skal møde, via digital post.

Hvis du oplever forværring inden din kontrol, skal du ikke vente, men i stedet kontakte din egen læge. Ved akut forværring skal du kontakte Akuttelefonen 1813.

Værd at vide

Vi giver din læge besked

Vi sender information om dit besøg på hospitalet til din praktiserende læge. Hvis du ikke ønsker, at din læge skal modtage besked fra hospitalet, skal du sige det til os.

Fortæl om din oplevelse

Vi vil meget gerne høre fra dig med både ris og ros omkring dit ophold på hospitalet. Du kan finde kontaktoplysninger på vores hjemmeside www.gentoftehospital.dk. Hvis du overvejer at klage over din behandling, kan du kontakte hospitalets patientvejledere, som er uvildige rådgivere. På www.regionh.dk/patientrettigheder kan du læse mere om mulighederne for at klage.

Dine personlige data

Region Hovedstaden anvender de personoplysninger, du giver os i forbindelse med din henvendelse.
Du kan læse mere om formålet med anvendelsen samt dine rettigheder på vores hjemmeside: www.regionh.dk/persondatapolitik 

Få mere viden

Redaktør