Seneknude på hånd og håndled (Ganglion)

Beskrivelse af operationen og vigtige forholdsregler.

Seneknuder på hånd og fingre kaldes også ganglion. Seneknuden er godartet, fyldt med væske og sidder ved ledkapsel eller seneskede.

Seneknuder ses ofte på håndryggen (ca. 70%), undersiden af håndleddet, i håndfladen ved fingrenes basis eller på fingrenes yderled. Seneknuder ved leddene i fingrene er ofte forbundet med slidgigt.

Seneknuder er mest almindelige i 20-40 års alderen, men ses også hos børn.

Mange seneknuder giver ingen andre gener end kosmetiske. Men de kan også give smerter, nedsat bevægelighed og føleforstyrrelser. Det er kun nødvendigt at behandle en seneknude hvis den generer. Op til 30% forsvinder af sig selv.

Seneknudens størrelse kan variere alt efter, hvor hårdt hånden belastes.

Billede af seneknude
Billede af seneknude på overside af håndled fra sundhed.dk

 

Operation

Ved operationen fjernes seneknuden sammen med et lille stykke ledkapsel eller seneskede.

Ved seneknuder på fingrenes yderled fjerner man den underliggende knogleudbygning.

Forberedelse

På apoteket kan du købe Paracetamol (Panodil eller Pamol) og Ipren, som er de smertestillende piller, vi anbefaler efter operationen.På operationsdagen skal du sikre dig, at hånden er uden sår og rifter. Du må heller ikke have neglelak, kunstige negle eller smykker på, da det kan forøge risikoen for infektion og medføre, at operationen bliver udsat.

Du skal sørge for at have en bluse på, hvor der er plads til en stor bandage om hånden.

Rygning

Rygning øger risikoen for komplikationer efter operationen.

Hvis du er ryger, anbefaler vi derfor, at du stopper med at ryge mindst 8 uger før operationen, samt 4 til 8 uger efter operationen.

Selvom der måske er kortere tid til din operation, anbefaler vi fortsat, at du undgår rygning, da vi ved, at det hjælper helingsprocessen.

Alkohol

Alkoholindtag øger risikoen for komplikationer efter operationen. Drikker du mere end 4 genstande dagligt, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du 4 uger inden operationen holder helt op med at indtage alkohol. Det vil medvirke til, at nedsætte risikoen for infektioner, blødninger og hjertelungeproblemer efter operationen.

Operationen

Du møder i Operationsmodtagelse, som findes på Gentofte hospitalsvej 1, 1. sal på det aftalte tidspunkt.

Du skal ikke møde fastende. Operationen foregår altid i en lokalbedøvelse af din arm og/eller hånd.

Efter operationen

Der bliver lagt en god, velpolstret forbinding på operationssåret. Den skal fjernes efter 2-3 dage og udskiftes med et plaster. Du kan enten gøre det selv eller få det gjort hos egen læge.

De første dage skal du holde hånden højt og regelmæssigt bevæge fingrene for at undgå hævelse.

Kontrolbesøg

Du får en tid til kontrolbesøg i Skulder-, Albue- og Håndkirurgi, klinik 1 ca. 2 uger efter operationen. Ved besøget bliver trådene fjernet.

Smerter

Ved operation i fingrenes yderste led kan der være smerter/ømhed i flere måneder. Smerterne kan dog normalt klares med håndkøbsmedicin. Hvis kirurgen vurderer, at der behov for stærkere smertestillende end Paracetamol og Ipren, får du tabletter til de første dage.

Komplikationer

Som ved enhver anden operation er der risiko for betændelse eller blodansamling samt beskadigelse af følenerven. Denne risiko er dog mindre end 1-2%.

Selvom operationen går godt, er der ca. 5% risiko for gendannelse af seneknuden.

Andre forholdsregler

Hvis du har hjemmepleje, bedes du selv orientere dem om den forestående operation. Du kan ikke selv køre hjem fra hospitalet. Vi anbefaler, at du ikke kører bil, før din hånd er fuldt funktionsdygtig.

Sygemelding gives almindeligvis til 6 uger, afhængigt af operationstype og erhverv.

Udenlandsrejser

Skal du ud at rejse, anbefaler vi, at du i god tid inden operationen kontakter dit forsikringsselskab. De første måneder efter en operation kan der være forhold, der gør, at forsikringsselskabet ikke vil dække eventuelle skader/sygdom.

Redaktør