Rekonstruktion af forreste korsbånd

Dette hæfte indeholder information om hele dit forløb, fra du bliver skrevet op til rekonstruktionaf forreste korsbånd over træning til sidste kontrolbesøg på hospitalet.

Vi vil bede dig om at medbringe hæftet, hver gang du møder på hospitalet. På den måde kan vi løbende tilføje informationer om netop dit behandlingsforløb.

1. Rekonstruktion af forreste korsbånd

Du har sammen med den kirurg, der er ansvarlig for din behandling, besluttet, at du skal have rekonstrueret dit forreste korsbånd.

For at opnå det bedste resultat har din egen indsats før og efter operationen stor betydning. Det er derfor meget vigtigt, at du er godt forberedt på hele forløbet.

Korsbåndets funktion

Knæleddet stabilliseres af to korsbånd - et forrest og et bagest i knæet. Korsbåndene skal først og fremmest sikre, at dit knæ er stabilt, når det bliver belastet - især ved drejebevægelser. Operationen samt træning af musklerne omkring knæet skal hjælpe med at gøre knæet stabilt igen.

Hvordan foregår operationen?

Operationen foregår som en klinisk kikkertoperation (artroskopi). Du bliver bedøvet, og kirurgen fører en kikkert og instrumenter ind i knæet. Kirurgen undersøger knæet gennem kikkerten og opererer korsbåndet. Hvis der viser sig også at være skader på brusk, menisk eller slimhinder, behandler kirurgen, hvis det er muligt, disse skader samtidig.

Rekonstruktion af korsbåndet

Det nye korsbånd konstrueres med en sene fra enten:

 • lårets inderside og bagside (senerne på hase-musklen)
 • knæskallens midterste del med en lille knogleklods i hver ende.

Begge metoder har fordele og ulemper. Vi vælger den metode, der er bedst for dig.

Sener fra hasemusklen

Du mister i en periode styrken i baglåret, og der er i begyndelsen en let forøget risiko for at få en forstrækning i baglåret. Ved nerveoverskæring kan der komme følelsesløshed på indersiden af underbenet.

Sener fra knæskallen

Det er sværere at komme til at ligge på knæ igen. Der er også risiko for, at du får længerevarende smerter fortil i knæet. Der kan, som følge af nerveoverskæring, desuden opstå nedsat følelse på ydersiden af knæet og et stykke ned på underbenet.

Der synes ikke at være nogen forskel på stabiliteten i knæet ved de to forskellige operationsmetoder.

Komplikationer

Ved enhver operation er der en risiko for komplikationer.

 • Der er mindre end 1 % risiko for infektion eller blodprop i benet
 • Let nedsat bevægelighed kan forekomme
 • Afhængig af, hvilken sene der bruges, kan der opstå nedsat følelse omkring knæet pga. nerveoverskæring.

Forventninger efter operationen

Bevægeligheden i knæet bliver ikke altid helt som før. Det kan være svært at bøje knæet helt, og du kan få problemer med at strække knæet helt. Du kan læse om genoptagelse af sportsaktiviteter på side i afsnittet "4. Spørgsmål og svar".

2. Dit forløb

Operationen foregår som en ambulant operation. Det vil sige, at du møder på det aftalte tidspunkt, og vi forventer, at du kan gå hjem nogle timer efter operationen. I skemaet "Aktivivet og forløb" ser du en oversigt over dit forløb. I det følgende kan du læse om hvert enkelt punkt.

Planlægning til operation

Når du sammen med kirurgen har taget beslutning om operation, vil I sammen planlægge datoen for operationen. Herefter skal du tale med en sygeplejerske og en fysioterapeut.

Fysioterapeuten instruerer dig i det øvelsesprogram, du skal begynde at træne efter umiddelbart efter operationen (se afsnit "3. Træning"). Derudover får du information om genoptræningsforløbet efter operationen og forventningerne til dette, og du får udleveret to albuestokke, som du instrueres i brugen af.

De fleste taler først med narkoselægen på selve operationsdagen, men du kan komme til at tale med en narkoselæge, hvis du har behov for det.

Op til operationsdagen

Du skal sikre dig, at du ikke har sår eller rifter på benet, ligesom du ikke må barbere benet dagene inden operationen. Sår og rifter øger risikoen for infektion og kan betyde, at operationen må udsættes.

Du skal desuden fjerne evt. neglelak, øreringe og piercinger inden operationen.

Husk, at du selv skal arrangere transport til og fra hospitalet på operationsdagen.

Får du feber eller hoste, eller føler du dig på anden måde syg, skal du kontakte Hofte-, Knæ- og Fodkirurgi, klinik 1, da det kan betyde, at operationen må udsættes.

Operationsdagen:

Du møder fastende i Operationsmodtagelsen, som du finder på Gentofte Hospitalsvej 1, 1. sal, på det aftalte tidspunkt.

 • Du må ikke spise fast føde eller spise/drikke mælkeprodukter fra 6 timer før operationen - du må altså ikke spise morgenmad. Du må heller ikke spise pastiller, bolcher eller tygge tyggegummi.
 • Vi anbefaler, at du drikker 2 glas vand eller saft to timer før dit mødetidspunkt. Herefter må du ikke drikke yderligere. Du bedes møde op i praktisk tøj og gode fastsiddende sko (løbesko).

Husk at medbringe de albuestokke, du fik udleveret ved planlægningen af operationen Når du ankommer, klæder du om og får herefter lagt en lokalbedøvelse på forsiden af låret.

Efter operationen

Efter operationen bliver du observeret på vores opvågningsafdeling, indtil du er klar til at gå hjem.

Sammen med kirurgen laver du en smerteplan. Du må forvente at skulle tage smertestillende fast i ca. 14 dage.

Hvis plasteret generer, må du tage det af efter 24 timer. 3 dage efter operationen må du tage plasteret af, men det kan sidde til trådfjernelse. Så længe dit knæ er hævet, skal du have elastisk knæbind på om dagen.

Hvis plasteret bliver vådt eller utæt pga. blødning, skal du skifte det.

Hvis du efter det første døgn får tiltagende smerter, rødme, varme og hævelse omkring såret, eller hvis du får feber over 38 grader, kan det være tegn på betændelse. Kontakt da: Hofte-, Knæ- og Fodkirurgi, klinik 1 hverdage 8.00-15.00.

Udenfor normal åbningstid, kontakt 1813.

Fjernelse af tråde

10-12 dage efter operationen skal du have fjernet trådene fra operationssåret. Det foregår hos din egen læge, og du bedes selv bestille tid til dette.

2-ugers kontrol hos fysioterapeut

2 uger efter operationen skal du til opfølgende kontrol hos vores fysioterapeuter. Det foregår som et arrangement af en times varighed med et mindre antal patienter og 1-2 fysioterapeuter.

Ved arrangementet vil du få:

 • en kort gennemgang af din operation
 • afprøvet øvelser/stokkegang
 • kontrolleret hævelse, smerter og bevægelighed
 • information om videre genoptræning - enten på hospitalet eller i din egen kommune

Du bedes møde i shorts eller træningstøj, du kan bevæge dig i.

3. Træning

Du skal begynde genoptræningen allerede dagen efter operationen. Målet er, at du så hurtigt som muligt genvinder bevægelighed og styrke i dit ben. Du skal følge træningsprogrammet nedenfor og udføre øvelserne 2-3 gange om dagen inden for smertegrænsen.

Forholdsregler

Knæet vil være hævet og irriteret efter operationen. For at afhjælpe hævelse og smerter kan du med fordel benytte dig af RICEM-princippet flere gange om dagen.

RICEM står for Rest, Ice, Compression, Elevation, Movement. Det vil sige lig eller sid med benet højt, så vidt muligt med strakt knæ, læg is på knæet og brug det elastiske knæbind, afslut med ubelastede bevægelser i ankel- og knæled. Isbehandlingen må højest vare ca. 20 minutter ad gangen, men må gerne gentages mange gange om dagen. Undgå is direkte på huden.

Du skal støtte på benet, men skal anvende de albuestokke, du har fået udleveret på hospitalet.Vi anbefaler, at du går i fastsiddende og stødabsorberende fodtøj - f.eks. løbesko.

Det er meget vigtigt, at knæet kan strækkes helt. Derfor må du ikke ligge med en pude under knæhasen.

Øvelser

 

Øvelse 1

Du skal sidde yderst på en stol med en klud eller plastikpose under foden.  

 • Bøj det opererede ben, og træk foden ind under dig indtil du mærker en stramning i knæet. Hælen skal blive i underlaget.
 • Lad foden glide frem igen.
Illustration af, hvordan øvelse 1 skal laves.

Øvelse 2

Du skal sidde yderst på sædet af en stol med begge fødder på gulvet.

 • Stræk det opererede ben foran dig. Hold hælen i gulvet, og lad tæerne pege opad.
 • Læn overkroppen langsomt frem over knæet.
 • Træk benet tilbage, og sid med begge fødder på gulvet igen.
Illustration af, hvordan øvelse 2 skal laves.

Øvelse 3

Du skal stå med vægten fordelt ligeligt på begge ben og med fødderne vendt lige frem. Støt dig til et gelænder eller bord.

 • Bøj lidt i knæene. Hold knæene lige frem, og lad dem pege ud over fødderne. 
 • Ret dig op igen
Illustration af, hvordan øvelse 3 skal laves.

Øvelse 4

Du skal sidde på et underlag med strakte ben.

 • Stræk knæene, så bagsiden rører underlaget
 • Hold spændingen i 10 sekunder, og slap af.
Illustration af, hvordan øvelse 4 skal laves.

4. Spørgsmål og svar

Skal jeg fortsætte med min vanlige medicin før operationen?

Generelt ja. Får du blodfortyndende medicin, skal du tale med lægen om det - hos nogle skal denne medicin erstattes af en anden.

Hvor lang tid skal jeg være sygemeldt?

Det afhænger af dit arbejde. Sygemeldingen kan være fra to uger til flere måneder. Hvis dit arbejde belaster knæet, eller hvis der er problemer efter operationen, kan der dog blive brug for en længere sygemelding. Du skal tale med lægen om dette.

Går du i skole, skal du regne med i hvert fald at være sygemeldt 1-2 uger. Har du mulighed for transport til og fra skole, kan du herefter vende tilbage til skolen.

Hvornår må jeg køre bil igen?

Der er ingen lovgivning omkring bilkørsel og knæoperationer. Du må køre bil, når du har bevægelighed, styrke og koordination til det og føler, du kan køre forsvarligt. Det tager typisk 4-6 uger. Det er vigtigt, at du ikke overvurderer knæets funktion.

Der kan være forsikringsmæssige forhold, du skal tage højde for. Undersøg evt. begrænsninger hos dit forsikringsselskab.

Er det normalt, at mit knæ og ben hæver, og jeg bliver øm i lægmusklen efter operationen?

Ja. I de første uger til måneder vil der være en tendens til hævelse. For at mindske hævelsen kan du sidde med benet højt og bruge isbehandling - dog ikke direkte på huden og max. 20 minutter ad gangen.

Hvor lang tid skal jeg bruge stokke?

Dette varierer fra person til person. Du må støtte på benet straks efter operationen, men skal bruge albuestokke, så længe der er smerte og hævelse, og indtil du kan gå normalt på benet. De fleste bruger stokke i ca. 3-4 uger efter operationen.

Hvornår må jeg gå i vandet igen?

2 dage efter trådene er fjernet, og når der ikke længere er skorper eller sivning fra såret, må du begynde at gå i karbad eller havbad.

Kan jeg knæle og ligge på knæ?

Når såret er helet, og trådene er fjernet, må du knæle, men du må ikke presse knæet til at bøje. Du må gerne ligge på knæ, hvis det ikke er ubehageligt.

Hvornår kan jeg dyrke sport igen?

Det er knæets tilstand mht. smerter, bevægelighed, hævelse og muskelstyrke, der afgør, hvornår du kan genoptrage idrætstaktiviteter.

Nedenstående er de perioder, du som minimum skal vente:

 • 14 dage: Træning på motionscykel. Sæt evt. sadlen højt i begyndelsen
 • 6 uger: Cykling i trafikken samt forsigtig crawl-svømning
 • 12 uger: Styrketræning
 • 12-16 uger: Løbetræning på løbebånd kan du ofte begynde 12 uger efter operationen. Ca. 16 uger efter operationen må du løbe i naturen
 • 12 måneder: Skiløb eller idræt med hurtige retningsskift som f.eks. badminton, tennis, fodbold og håndbold.

Kontaktsport efter 12 måneder forudsætter, at du ikke har smerter og hævelse i knæet ved belastning, samt normal styrke og funktion af knæet.

Ikke alle kommer tilbage til sportsaktiviteter på samme niveau som før korsbåndsskaden.

Er det normalt, at knæet er misfarvet/blåligt efter operationen?

Ja. Knæet og hele benet har ofte blå mærker som følge af blødning i knæet efter operationen. Det forsvinder igen.

5. Hvad kan du selv gøre før operationen?

Smertestillende

På apoteket kan du købe Paracetamol (f.eks. Panodil eller Pamol), som er de smertestillende piller, vi anbefaler efter operationen. Derudover anbefaler vi, at du anskaffer en ispose til at køle knæet med for at modvirke hævelse og nedsætte smerter.

Rygning

Rygning øger risikoen for komplikationer efter operationen. Hvis du ryger, anbefaler vi derfor, at du ikke ryger mindst otte uger før operationen samt 4-8 uger efter operationen. Selvom der måske er kortere tid til din operation, anbefaler vi fortsat, at du undgår rygning, da det hjælper helingsprocessen.

Alkohol

Alkoholindtag øger risikoen for komplikationer efter operationen. Hvis du drikker mere end Sundhedsstyrelsens genstandsgrænse, skal du mindst fire uger før operationen holde helt op med at drikke alkohol. Dette vil medvirke til at nedsætte risikoen for infektioner, blødninger og hjerte-lungeproblemer efter operationen.

Udlandsrejser

Skal du ud at rejse de første måneder efter operationen, anbefaler vi, at du i god tid kontakter dit forsikringsselskab. Pga. operationen kan der være forhold, der gør, at forsikringsselskabet ikke vil dække eventuelle skader eller sygdom.

Et godt råd

Har du en ulykkesforsikring, bør du snarest anmelde skaden til forsikringsselskabet.

Træning

Du kan udnytte ventetiden inden operationen til at træne dit knæ. Det er godt at gå ture, cykle eller svømme. Vi anbefaler, at du bruger fodtøj med stødabsorberende sål.

Medicin

Hvis du tager ibuprofen fast, skal du stoppe med det 2 dage før operationen.

Du skal mindst 7 dage før operationen stoppe med enhver form for naturmedicin eller kosttilskud, da de kan indeholde blodfortyndende stoffer, som øger blødningen ved operationen. Især er det vigtigt at stoppe med at tage fiskeolie.

Redaktør