Priktest

Her kan du læse om, hvordan en priktest foregår, og få vigtig information om forberedelseinden undersøgelsen.

Vigtig information

Visse stoffer kan påvirke resultatet af undersøgelsen og må ikke benyttes i op til 14 dage før undersøgelsen skal gennemføres. Det er derfor vigtigt, at du læser hele denne patentinformation grundigt igennem i god tid, før du skal møde i klinikken.

Kort om undersøgelsen

Med en priktest kan vi undersøge, om din allergi skyldes forskellige stoffer fra f.eks. pollen, husdyr eller madvarer. Undersøgelsen varer ca. 30 minutter.

Forberedelse

  • De sidste 14 dage op til priktesten må du ikke smøre dine underarme med creme eller salve, der indeholder binyrebarkhormon.
  • De sidste 7 dage op til priktesten må du ikke tage steroid (binyrebarkhormon) som piller.
  • De sidste 3 dage inden testen må du ikke tage antihistamin (allergidæmpende medicin).
  • Den dag priktesten skal udføres, må du ikke bruge badesæbe eller fugtighedscreme på underarmen.

Får du medicin for luftvejssymptomer, som du ikke mener du kan undvære, så spørg afdelingen, hvordan du skal forholde dig. Hvis du er gravid eller ammer, skal du fortælle os det.

Selve priktesten

Ved priktesten lægger vi nogle dråber med ekstrakt fra det stof, vi vil undersøge for, på din underarm. Derefter prikker vi med en lille nål gennem dråberne, så noget af stoffet kommer ind i det øverste lag af huden. Du vil kunne mærke prikket, men de fleste synes ikke, det gør ondt.

Hvis du er allergisk overfor stoffet, vil det vise sig i form af en lille hævelse i huden med kløe og rødme. Reaktionen kommer i løbet af ca. 15 minutter og minder om et myggestik, men forsvinder normalt i løbet af en times tid.

Vi markerer størrelsen af den allergiske reaktion med en pen.

Efter priktesten

Når testen er færdig, kommer du til en samtale hos lægen. Her aftaler I det videre forløb og evt. behandling.

Gener efter undersøgelsen

I sjældne tilfælde kan der komme en allergisk reaktion i huden senere. Hvis det sker, kan du kontakte klinikken på nedenstående telefonnummer.

Redaktør