Peyronies sygdom

Læs mere her om Peyronies sygdom og behandlingsmuligheder.

Peyronies sygdom er en ufarlig bindevævssygdom i penis. Sygdommen kan forårsage, at formen på en erigeret penis ændres som følge af en unormal ophobning af arvæv i de elastiske fibre i penis. Denne ophobning af arvæv kaldes plaque.

Plaquet kan føles som en eller flere hårde områder i penis. Plaquet kan påvirke evnen til at opnå en lige rejsning, da plaquet ikke vil strække sig så meget som resten af penis. Mænd med Peyronies sygdom kan opleve krum eller vinklet penis ved erektion. Nogle mænd med Peyronies sygdom vil opleve, at penetrativt samleje er umuligt. Nogle oplever også erektionsproblemer som følge af sygdommen.

Hvis der forekommer smerter under erektion eller samleje betyder det, at sygdommen er aktiv. Det vil sige, at plaquet stadig udvikler sig. Når der ikke længere forekommer smerter, er sygdommen ”udbrændt” – det vil sige at plaquet ikke udvikler sig længere.

PDE5-hæmmere (Viagra-præparater) i en daglig lav dosis kan muligvis have en positiv effekt på udviklingen af plaquet. Behandlingen er ikke dokumenteret, men er oftest uden gener.

Det kan tage mellem 6 til 24 måneder før sygdommen er udbrændt og du kan begynde på eventuel behandling.

Hvad er årsagen til sygdommen?

Genetiske faktorer kan være en forklaring på, hvorfor sygdommen opstår, men den præcise årsag er fortsat uvis.

Sygdommen forekommer hos 3-8% af den mandlige befolkning over 18 år, men tallet kan være endnu højere. Sygdommen er hyppigst efter 40 års alderen.

Behandling

Peyronies sygdom skal kun behandles i de tilfælde, hvor penetrativt samleje ikke kan lade sig gøre på grund af vinkling af penis.

For at kunne vurdere behandlingsmulighederne må lægen spørge ind til symptomerne, palpere (føle på) penis for at vurdere størrelse og placering af plaquet og se fotos af vinklen på penis ved rejsning. Fotos skal vise vinklen både fra siden og ovenfra.

Ud fra dette kan lægen vurdere om sygdommen kan opereres.

Redaktør