Pas på solen

Information til organtransplanterede patienter.

Organtransplanterede patienter har en øget risiko for at udvikle hudkræft i forhold til befolkningen som helhed.

Den øgede risiko omfatter alle typer af hudkræft, men gælder især de almindelige former for hudkræft - basalcellekræft og pladecellekræft. Nogen typer af hudkræft optræder op til 100 gange hyppigere hos organtransplanterede patienter og udvikles 20-30 år tidligere sammenlignet med ikke organtransplanterede personer.

Den øgede risiko for hudkræft skyldes den immundæmpende behandling, der gives til alle, der får foretaget en organtransplantation. Behandlingen gives for at forhindre, at det nye organ afstødes. Den kan derfor ikke undværes. På grund af medicinen er immunsystemet ikke i stand til at udbedre skader i huden fremkaldt af sollys, og behandlingen kan på denne måde være medvirkende til, at man udvikler hudkræft.

For at nedsætte risikoen for at udvikle hudkræft, skal du være opmærksom på følgende:

Undgå solen

Undgå solskoldning! Specielt midt på dagen mellem kl. 12-15, hvor ca. halvdelen af den skadelige stråling fra solen kommer.

Undgå solarier

Anvend aldrig solarier! De er kræftfremkaldende uanset rørtype.

Solbeskyttelse

Skygge, tøj og en bredskygget hat, der skygger for ørerne er den bedste solbeskyttelse.

Solcremer

Hvis du ikke kan undgå solen, bør du anvende solcreme med en beskyttelsesfaktor 20 eller derover. Solcremer skal beskytte både mod UVA- og UVB- lys. Solcremen smøres på i et meget tykt lag og påsmøring gentages hyppigt. Fra april til oktober anbefales det at bruge solcreme i ansigt på alle solrige dage.

HUSK også at beskytte ører og læber!

Selvbruner

Hvis du ønsker at være brun, bør du anvende selvbruner. Men husk, at selvbruner ikke beskytter mod solen.

Selvundersøgelse

Undersøg din hud regelmæssigt – få nogen til at se på din ryg! Vær særlig opmærksom på små sår, der ikke heler eller nye knuder i huden.

Det er aldrig for sent at beskytte sig mod solskader.

Hjælp til forebyggelse af hudkræft

Hudlægen tilbyder en årlig undersøgelse af din hud efter organtransplantation.

Hvis du i tiden mellem kontrollerne får brug for at blive set, er du velkommen til at kontakte os og aftale en fremskyndet tid.

Hvis du allerede har fået konstateret hudkræft, vil hudlægen gerne kontrollere din hud hver 3. - 6. måned.

Har du fået konstateret hudkræft

Hudkræft hos organtransplanterede patienter behandles ofte med kirurgi. Derudover findes flere forskellige medicinske behandlinger.

Ofte kan forstadier til hudkræft og tidlige stadier af hudkræft behandles med en creme eller lignende med et godt kosmetisk resultat.

I nogle tilfælde vil man kunne ændre eller reducere den immunhæmmende behandling. Dette vil foregå i samarbejde med din stamafdeling.

Redaktør