PICC-line-kateter (Perifert indsat centralt kateter)

Et PICC-line-kateter giver os en nem og sikker adgang til dine vener. Kateteret kan både bruges til medicin og ernæring.

Kort om kateteret

Du skal have lagt et PICC-line-kateter (perifert indført centralt kateter). Et PICC-line-kateter er et tyndt kateter, som giver en sikker og nem adgang til dine vener, uden at vi hele tiden behøver at stikke dig. Kateteret kan både bruges til at give dig medicin og ernæring.

Kateteret kan ligge i op til 1 år, så længe der ikke er problemer med det.

Illustration af et PICC-line-kateter

Sådan foregår det

Sådan lægges kateteret

Vi begynder med at lokalbedøve det område på din overarm, hvor kateteret skal indføres. Når bedøvelsen virker, føres kateteret ved hjælp af ultralyd og en kanyle ind gennem en blodåre på din overarm. Kateteret føres via dine vener til de centrale vener tæt på hjertet, hvor det skal ligge. Du kan ikke mærke kateterets bevægelse i blodårerne. Det tager cirka 30 minutter at lægge kateteret. Du får taget et røntgenbillede bagefter, for at vi kan kontrollere, at kateteret ligger korrekt.

Tag smertestillende medicin, hvis du har ondt

Det er almindeligt at have svage smerter eller ømhed de første dage. Vi anbefaler, at du tager smertestillende medicin med paracetamol. Medicinen kan fås i håndkøb.

Hold forbindingen tør

Dit kateter sidder fast på huden med en forbinding, der skal skiftes 1 gang om ugen. Forbindingen er som udgangspunkt vandtæt, men du skal altid sikre dig, at den er tæt. Tjek forbindingen før og efter badet. Hvis forbindingen er våd, skal den altid skiftes. Du får materialerne til at skifte forbinding af den afdeling, der behandler dig.

Tag kun brusebade

Du må gerne tage brusebad, men du skal undgå at bade i havet, gå i karbad eller svømmehal, da det øger risikoen for betændelse.

Undgå hård fysisk aktivitet

Du skal bevæge dig og gradvist genoptage dine hverdagsaktiviteter. Du bør dog undgå hård fysisk aktivitet som fx træning, støvsugning, havearbejde og tunge løft den første uge efter anlæggelsen.

Du får fjernet kateteret

Dit kateter fjernes på hospitalet, når det ikke længere skal bruges. Du ligger ned imens. Det tager 2 minutter at fjerne kateteret, og det gør ikke ondt.

Vær opmærksom på betændelse og blodpropper

Det er normalt at være hævet og øm omkring kateteret de første dage. Du skal dog være opmærksom på, at der kan gå betændelse i området omkring kateteret, og der kan opstå blodpropper. Det er sjældent, at det sker, men hvis det sker, skal det behandles. Det er vigtigt, at du kontakter den afdeling, der behandler dig, hvis du oplever et eller flere af disse symptomer:

  • Ømhed.
  • Rødme.
  • Hævelse af arm, skulder, nakke eller ansigt.
  • Varme.
  • Gullig væske fra såret.
  • Smerter i arm eller skulder.
  • Feber over 38 grader uden, at der er anden grund til det.
Redaktør