Overrevet bicepssene i albuen, operation for (Bicepssene ruptur)

Her får du informationer om operation for overrevet bicepssene i albuen, hvordan operationenforegår, og hvordan du skal forholde dig efter operationen.

Et billede af en albue.
Billede af bicepssene fra Colourbox.

Kort om operationen

Du skal opereres ved albueleddet, da du har overrevet senen fortil på albuen. Overrivning af senen opstår ved slitageforandringer efter mange års belastning eller pga en enkelt voldsom belastning (f.eks. vægtløftning)

Operationen varer 1 time.

Genoptræning opstartes kort tid efter operationen.

Du skal forvente at komme hjem samme dag, som du er blevet opereret.

Det endelige resultat af operationen er først tydeligt efter 6-12 måneder. De fleste opnår acceptabel bevægelighed i albuen efter 8-12 uger.

Du skal dog forvente, at du altid vil have let nedsat bevægelighed i albuen. Det kan tage længere tid at optræne styrken.

Der vil gå 9-12 måneder før du kan bruge armen med fuld belastning.

Vigtig forberedelse

Forbered din krop på operationen

Når du skal opereres, er det vigtigt, at du spiser sundt, bevæger dig mest muligt og undgår rygning og alkohol. På den måde styrker du dit immunforsvar og mindsker risikoen for komplikationer. De sidste 6 uger før en operation er vigtige, men også få dage uden især rygning har betydning. Læs om, hvordan du bedst forbereder din krop på www.regionh.dk/patientguiden.

Undgå blodfortyndende medicin

Du skal holde pause fra blodfortyndende medicin og gigtmedicin 1 uge før operationen, medmindre du får andet at vide af lægen. Da nogle naturmediciner og fiskeolie virker blodfortyndende, skal du også holde pause med dette 1 uge før.

Du må gerne tage din øvrige medicin, som du plejer. Hvis du har diabetes og tager medicin for dette, skal der lægges en plan for, hvordan du må tage denne medicin. Kontakt os, hvis du er i tvivl.

Aftal at blive hentet af en pårørende

Inden operationen skal du sørge for at lave en aftale med en pårørende, der kan følge dig hjem og hjælpe dig efter operationen. Du må ikke selv køre bil eller cykle efter operationen.

Gå i bad hjemmefra

Du skal tage et bad, vaske dit hår og tage rent tøj på, før du møder på hospitalet på dagen for din operation. Du må ikke bruge creme, deodorant og parfume efter badet, da det øger risikoen for betændelse.

Fjern make-up, neglelak og smykker

Du skal fjerne al make-up og neglelak inden din aftale. Har du kunstige negle, skal du også fjerne dem hjemmefra. Vi har brug for at kunne se din huds naturlige farver af hensyn til din sikkerhed under operationen. Ur, øreringe og andre smykker skal også fjernes.

Medbring praktisk tøj

Vi anbefaler at du hjemmefra iklæder dig tøj, der er nemt at få på overkroppen. Tøj der ikke kræver, at du løfter armene for meget. Det kan fx være en skjorte eller en bluse med lynlås.

Vi anbefaler bukser med elastik i taljen, da det vil være meget svært at knappe eller lyne, så længe armen er bedøvet.

Mød fastende

Du skal faste inden operationen. Det vil sige:

  • 6 timer før din mødetid skal du stoppe med at spise. Det gælder også tyggegummi, bolsjer og pastiller.
  • 6 timer før din mødetid skal du stoppe med at drikke mælkeprodukter og juice med frugtkød.
  • Du må drikke tynde væsker, som vand, saftevand, kaffe eller te. Kaffe og te må dog ikke indeholde mælk eller fløde, men du må gerne putte sukker i. Vælger du at drikke sukkersødet saft, kan sukkeret i saften modvirke kvalme og utilpashed.
  • Vi anbefaler, at du drikker højest 2 glas tynd væske.
  • 2 timer før din mødetid skal du stoppe med at drikke alle former for kold og varm væske.
  • 2 timer før skal du stoppe med at ryge, da rygning giver mavesyre.

Din mavesæk skal være tom for at undgå, at der løber maveindhold op i lungerne, mens du er bedøvet.

Hvis du har diabetes, gælder der særlige forholdsregler.

På hospitalet

Du bliver bedøvet

Inden operationen bliver din arm bedøvet ved en nerveblokade i skulder/hals regionen. Blokaden virker normalt 12-18 timer og for nogle helt op til 24 timer, og i denne periode vil du være smertefri.

Du får også fuld bedøvelse. Vi giver dig medicin i et drop i hånden, så du sover.

Operationen

Når bedøvelsen virker, laver lægen et til to snit på forsiden/bagsiden af din albue på 3-6 cm. Lægen trækker senen ned og sætter den fast på knoglen igen.

Såret lukkes med tråde eller clips, samt påsættes et plaster.

Der lægges komprimerende forbinding på din arm. Komprimerende forbinding, er et gazebind, der sættes på armen fra håndled til armhule, for at forhindre, at armen hæver meget op i timerne efter operationen.

Dette gazebind skal fjernes om aftenen eller senest dagen efter din operation. Plaster over operationssår skal blive siddende.

Albuebandagen med velcro tages forsigtigt af og gazebindet fjernes. Sæt derefter albue bandagen på igen.

Brug af bandage på arm

Du får en albuebandage med velcro på, som skal anvendes i 2-4 uger. Kirurgen vil efter operationen lægge en plan for dette.

Lægen fortæller dig om operationen

Efter operationen kommer lægen og fortæller dig, hvordan det er gået. Du får også udleveret en beskrivelse af operationen. Her skriver lægen, hvis der er noget, du skal være særligt opmærksom på.

Genoptræning

2-3 uger efter operationen bliver du indkaldt til træning hos en ergoterapeut/fysioterapeut på hospitalet.

Risiko ved operationen

Ved alle operationer er der risiko for ubehag og komplikationer undervejs og bagefter. Hvis der er forhold, der gør, at du er udsat for en særlig risiko, taler vi med dig om det.

Risiko for betændelse; hyppighed < 1 %. I sjældne tilfælde kan der opstå betændelse.Det kan da være nødvendigt med en ny operation. 

Skade på nerverne; hyppighed 10 %. Nerverne i det opererede område kan tage skade og give smerter eller føleforstyrrelser i form af øget eller nedsat følelse. I nogle tilfælde kan skaden være permanent. De fleste kommer sig.

Komplekst regionalt smertesyndrom (CRPS); hyppighed sjældent. CRPS er en reaktion i kar og nerver, som giver smerter, hævelse og stivhed i armen og ned i hånden. CRPS skal behandles individuelt, og det kan være et langt forløb.

Hjemme igen

Vigtige forholdsregler de første 24 timer Hvis du har været i fuld bedøvelse, gælder der nogle regler for dig de første 24 timer. Vær opmærksom på, at du:

  • ikke bør være alene
  • ikke må køre bil
  • ikke må betjene maskiner
  • ikke bør drikke alkohol.

Forbinding

Når du er blevet opereret, får du en forbinding af plaster og gaze på. Den skal sidde i minimum 24 timer.

Hvis forbindingen bliver våd, eller det bløder igennem, skal du skifte den. Du får ekstra forbinding med hjem. Så længe såret væsker, er det nødvendigt med et plaster over såret.

Det er vigtigt, at du holder forbindingen tør og ren for at mindske risikoen for betændelse. Vær opmærksom på, at husdyr ikke kommer i nærheden af forbindingen, da det også vil øge risikoen for betændelse i såret.

Trådfjernelse

Tråde skal fjernes efter 14 dage ved egen læge.

Nogle patienter får fjernet tråde her i klinikken, der bliver sendt besked i e-boks.

Vent med at køre bil og cykle

Du skal regne med, at du kan begynde at køre bil og cykle igen tidligst 6 uger efter operationen.

Du må først køre bil, når du kan føre bilen forsvarligt i henhold til færdselsloven. Har du bandage på armen og/eller tager stærk smertestillende medicin, er det ikke tilladt at føre bil. Hvis vi vurderer, at der gælder noget særligt for dig omkring bilkørsel, taler vi med dig om det.

Sygemelding

Du kan starte på arbejde eller i skole igen, når du føler dig parat til det. For de fleste er det efter cirka 2-4 uger, men hvis du arbejder med tunge løft, kan det være nødvendigt at vente længere tid, op til 3-6 måneder.

Ofte kan det være en god ide at opstarte arbejde med lille vægtbelastning og derefter gradvist øge belastningen.

Hvis du har brug for en sygemelding efter operationen, kan du få den hos din egen læge.

Kontrol efter operation

Kontrol er individuelt. Lægen vurderer om og hvornår, der skønnes behov for opfølgning efter operationen.

Redaktør