Øjenprovokation

En øjenprvokation har til formål at undersøge, om et specielt allergen er årsag til dine symptomer og hvor overfølsom du er overfor det.

Formål

Formålet med undersøgelsen er, at vurdere:

  • om et specielt allergen kan være årsag til dine symptomer
  • hvor følsom du i givet fald er for allergenet

Hvad er et allergen?

Allergener stoffer, der kan give allergi, f.eks. pollen, dyrehår og støvmide. De kan bl.a. fremkalde øjenkløe, rødme af øjne og tåreflåd hos den allergiske person.

Forberedelser

Du må ikke bruge kontaktlinser på undersøgelsesdagen - før undersøgelsen og så længe der er symptomer efter undersøgelsen. 

Hvordan foregår provokationen?

Med 15 minutters mellemrum dryppes allergenekstrakt i stigende koncentration, skiftevis i det ene og det andet øje. Når/hvis et øje begynder at klø, bliver rødt eller der kommer hævelse af slimhinden, afbryder vi provokationen. Det betyder, at undersøgelsen er positiv. Hvis der ikke er reaktion på højeste dosis, er undersøgelsen negativ. 

Varighed

Undersøgelsen varer ca. 1 time.

Medicin du skal undgå

En del medicin påvirker resultatet af undersøgelsen og skal derfor undgås:

  • 3 uger før undersøgelsen: Du må ikke bruge øjendråber med Kortison (binyrebarkhormon) eller Ciclosporin.
  • 7 dage før undersøgelsen: Du må ikke bruge Montelukast-tabletter eller NSAIDøjendråber, f.eks Voltaren. 
  • 5 dage før undersøgelsen: Du må ikke bruge antihistamintabletter, f.eks. Aerius, Benadryl, Cetirizin, Loratadin eller Telfast.
  • 24 timer før undersøgelsen: Du må ikke bruge allergiøjendråber, f.eks. AntistinaPrivin, Livostin, Lomudal, Opatanol, smørende øjensalve eller andre øjendråber.

Bivirkninger

Ved en positiv reaktion får du lidt øjenkløe, rødme af øjet og tårer, ligesom ved høfeber. 

Symptomerne forsvinder sædvanligvis inden for kort tid. Der kan i sjældne tilfælde komme let hævelse af slimhinderne i øjet eller næsesymptomer med kløe, nysen og løbenæse. Symptomerne bliver behandlet med allergiøjendråber og evt. en antihistamintablet.

Hvor kan jeg læse mere?

Du kan læse mere på www.allergileksikon.dk

Redaktør