Obstruktiv søvnapnø

Information om obstruktiv søvnapnø, samt undersøgelse og behandling.

Hvad er obstruktiv søvnapnø?

Obstruktiv søvnapnø betyder, at man trækker vejret uregelmæssigt, mens man sover. Der er pauser i vejrtrækningen, fordi luftvejene lukker til og åbner igen.

Når man sover, slapper musklerne i hals, mund og gane af. Det kan medføre, at luftvejene lukker til, så der opstår en pause i vejrtrækningen. Efter kort tid lægger kroppen mærke til, at den mangler luft og prøver at vågne. I forsøget på at vågne strammes hals-, mund- og ganemuskler. Luftvejene åbner igen og en dyb vejrtrækning følger. Hele cirklen sker ubevidst. De hyppige beskeder til hjernen gør, at man ikke bliver udhvilet, selvom man sover meget.

Hvad skyldes det?

Overvægt er den hyppigste årsag til pauserne i vejrtrækningen, men de kan også skyldes snævre forhold i næsen, ganen og halsen.

Er det normalt?

Det er normalt at have pauser i vejrtrækningen, når man sover. Alle mennesker har det til en vis grad. Ca. 6% af befolkningen har dog rigtig mange pauser. De lider ofte af obstruktiv søvnapnø.

Tegn på obstruktiv søvnapnø

Man er typisk meget træt om dagen, fordi kroppen ikke få lov til at slappe af, mens man sover. Det sker, at man falder uønsket i søvn i dagtimerne. Man har svært ved at holde sig vågen og koncentrere sig.

Nogle patienter lægger mærke til, at de en gang i mellem vågner om natten med en fornemmelse af at være ved at blive kvalt eller uden at de ved, hvorfor de vågner.

Undersøgelse

Man kan registrere pauserne i vejrtrækningen ved hjælp af et måleapparat, som man har på, mens man sover (CRM eller Polysomnografi).

Behandling

Når man har obstruktiv søvnapnø kan man have gavn af behandling med et CPAP-apparat. Apparatet bruges, mens man sover. Apparatet er tilsluttet en maske, som sættes på næsen, når man skal sove.

Apparatet puster luft igennem masken, så snart det mærker, at luftvejene lukker til. Lufttrykket holder luftvejene åbne. Dermed får kroppen tilstrækkelig luft og en rolig søvn.

Nogle gange er det tilstrækkeligt at behandle obstruktiv søvnapnø med en bide- eller snorkeskinne, eller ændre på den stilling, man ligger i, når man sover. 

Redaktør