MRSA (Herlev Hospital)

Information om behandling og forebyggelse af smitte

Hvad er MRSA?

Stafylokokker er en betegnelse for en gruppe bakterier, som normalt findes på hud og slimhinder. MRSA er betegnelsen for en særlig type stafylokok-bakterier. Denne bakterie er modstandsdygtig over for en række antibiotika, som man normalt ville bruge mod stafylokokker.

De almindelige stafylokok-bakterier er naturligt forekommende hos de fleste mennesker, og giver kun sjældent anledning til sygdom. Er man derimod syg og svækket i forvejen, kan MRSA-bakterien give infektion i sår og lignende. Derfor ønsker hospitalet at mindske risikoen for, at MRSA spredes til andre patienter. 

Når du har MRSA, er der en række ting, du bør vide og gøre – både for at mindske risikoen for smitte og for at få optimal effekt af eventuel behandling. 

Hvordan smitter MRSA?

De almindelige stafylokokkerer er naturligt forekommende hos størstedelen af alle mennesker, og giver kun sjældent anledning til sygdom. Er man derimod syg og svækket i forvejen, kan MRSA give infektion i sår og lignende. Derfor ønsker hospitalet at mindske risikoen for, at MRSA spredes til andre patienter.

MRSA smitter først og fremmest ved tæt kontakt med andre mennesker, som er bærere af MRSA-bakterien. Smitte sker hyppigst via hænderne eller ved tæt husstandskontakt. Der vil således oftest være flere i en familie, der er smittet samtidig - og af samme grund anbefaler Sundhedsstyrelsen, at hele familien kommer i behandling samtidig.

Risikoen for at blive smittet ved aktiviteter som fx at gå i skole, gå på arbejde, gå i sportscenter/ fitness /svømmehallen, eller når man er ude at handle, er minimal. Risikoen ved at være på besøg eller besøge andre mennesker er ligeledes minimal.

God håndhygiejne og rengøring mindsker risiko for smitte

Hænder er den vigtigste smittevej for MRSA, da det er dem, vi rører hinanden med, og dem vi spreder smitte med, når vi rører ved ting. God og hyppig håndhygiejne er derfor den vigtigste måde til at forhindre smittespredning.

God håndhygiejne er håndvask med sæbe samt at tørre hænderne med engangshåndklæde eller EGET håndklæde. Hvert familiemedlem bør 
bruge sit eget håndklæde. Når hænderne er rene og tørre kan man eventuelt bruge hånddesinfektionsmiddel (håndsprit tilsat glycerol)- herved fjerner
man MRSA bedst muligt.

Stafylokok-bakterier er meget hårdføre og kan overleve flere måneder på hudskæl, som findes i støv i fx sengetøj og på overflader. Derfor er rengøring og linnedvask i hjemmet med til at mindske risikoen for smitte.

Hvilken risiko er der ved at være bærer af  stafylokokker?

En rask person, der får påvist MRSA, har meget lille risiko for at blive alvorligt syg, men bakterien kan medføre generende betændelse eller bylder. Stafylokokker kan også give alvorlige infektioner som for eksempel infektioner i sår efter operationer og i sjældne tilfælde blodforgiftning.

Behandling af MRSA

Kan infektioner med MRSA behandles? Ja, det kan de! MRSA kan behandles med specialantibiotika. Hvis du har en infektion med MRSA, afgør lægen, om du skal have behandling med antibiotikatabletter, eller om det kan klares uden, fx i form af sæbevask med klorhexidinsæbe 4% (tilsat glycerol). 

Spørgsmål 

Du er altid velkommen til at spørge personalet i afdelingen, hvis du er i tvivl om noget.

Redaktør