Lymfekræft i huden

Overblik over behandlingstilbud i tilfælde af lymfekræft i huden.

Hvad er et lymfom?

Lymfekræft eller lymfom er en fælles betegnelse for en lang række kræftsygdomme, der udgår fra en undergruppe af hvide blodlegemer (lymfocytter). Disse lymfocytter findes, i mindre antal, i blod og lymfeknuder, men også i stort set alle andre organer i kroppen.

Lymfekræft i huden er en sjælden form for lymfekræft, der kan ramme alle aldersgrupper, men er mest almindelig hos ældre. 

Gennemsnitsalderen, når sygdommen diagnosticeres, er 55-60 år. 

Der er lidt flere mænd end kvinder, der får diagnosen lymfekræft i huden.

Der findes flere forskellige typer af lymfekræft i huden. Den mest almindelige form er Mycosis Fungoides, som udgør knap 50 pct. af alle tilfælde af lymfekræft i huden. 

De fleste tilfælde af lymfekræft i huden er fredelige typer med en god prognose, men sygdommen kan ikke helbredes. De fleste patienter kan fortsætte et normalt liv med periodevis behandling.

Diagnose og stadie

Til den første konsultation vurderes hele huden og lægen mærker om der er forstørrede lymfeknuder. Lægen vil tage en hudprøve for at bekræfte at der er tale om hudkræft.

Hvis der er mistanke om eller påvist lymfekræft bestilles blodprøver, en PET/CT-skanning og eventuelt en knoglemarvsundersøgelse for at stadieinddele sygdommen og sikre sig, at der ikke er tale om lymfekræft primært i lymfeknuder med spredning til huden.

Det er vigtigt at kende sygdommens stadie for at kunne give den rigtige behandling.

Behandling

Der findes flere forskellige behandlingstilbud:

  • Lokal binyrebarkhormoncreme (steroidcreme) bruges til begrænsede, helt overfladiske forandringer.
  • Lysbehandling (ultraviolet bestråling) kan tilbydes på afdelingen eller hos nogle privat praktiserende hudlæger. Denne behandling bruges til overfladiske forandringer, også selv om det er på store dele af kroppen.
  • Foto kemoterapi (PUVA), kan tilbydes på afdelingen. Behandlingen består af en kombination af tabletter og ultraviolet bestråling. Denne behandling bruges til udbredte flade forandringer. Det er en meget tidskrævende behandling. En bivirkning til behandlingen er at risikoen for almindelig hudkræft øges. Nogle patienter får også kvalme af tabletterne.
  • Strålebehandling er en meget effektiv behandling af lymfekræft i huden. Man får en overfladisk strålebehandling, hvor der er få bivirkninger. Denne behandling bruges oftest lokalt i mindre afgrænsede hudområder, men kan også gives som helkropsbehandling. Strålebehandlingen foregår på Herlev Hospital eller Rigshospitalet. Helkropsbehandling gives dog kun på Rigshospitalet.
  • Systemisk behandling er en behandling med tabletter og gives typisk, hvis man ikke har effekt af ovenstående behandlinger, eller hvis man får hurtigt tilbagefald.
  • Kemoterapi gives kun i få tilfælde, hvis sygdommen har spredt sig bl.a. til lymfeknuder.

Forløb på afdelingen

Du vil blive set på lymfomklinikken efter behov, jo mindre andet aftales. Hyppigheden afhænger af sygdom og behandlingsforløb. 

Ved hvert lægebesøg evalueres behandlingen, og det videre behandlingsforløb planlægges i samarbejde med dig. Du vil, så vidt det er muligt, blive set af den samme læge ved hvert lægebesøg.

Du er altid velkommen til at kontakte klinikken, hvis du har spørgsmål eller er i tvivl om noget.

Redaktør