Latex, allergi for (Kontaktallergi, klinik 1)

Allergi for latex ses ofte ved rød og kløende hud med evt. nældefeber udslæt. Det kan undersøges med blodprøve og priktest.

Hvad er latex?

Gummi fremstillet ud fra saft fra gummitræet kaldes latex eller naturgummi. Ved produktionen påvirkes gummisaften på forskellige måder, og der tilsættes en række kemikalier. Det er proteinerne i gummisaften, der giver latex-allergi.

Hvor findes latex?

Stort set alle de gummiprodukter, vi har kontakt med, er af latex. Det gælder f.eks. gummihandsker, elastikker, sutter, kondomer og balloner.

Visse fødevarer indeholder proteiner, der ligner latexprotein. I nogle tilfælde reagerer personer med allergi for latex derfor også, når de spiser disse fødevarer. Det drejer sig oftest om:

  • Banan
  • Avocado
  • Kiwi

I sjældnere tilfælde drejer det sig også om:

  • Papaya
  • Figen
  • Kartoffel
  • Tomat
  • Kastanje

Hvad er symptomerne?

I de letteste tilfælde bliver huden rød og kløende evt. med nældefeber-udslæt, der hvor den har været i kontakt med latex. Det er typisk ved reaktioner på handsker af latex.

Latexstøv f.eks. fra pudrede handsker kan give allergi i slimhinderne. Den viser sig ofte ved astma, høfeberlignende snue eller røde, kløende øjne.

Kraftigere allergireaktioner kan være kløe og nældefeber over hele kroppen og i sjældne tilfælde allergisk (anafylaktisk) chok.

De kraftigste allergireaktioner kommer oftest, hvis den allergiske person udsættes for større mængder latex. Her udgør kontakt med slimhinderne en særlig risiko.

Ved reaktioner på fødevarer med proteiner, der ligner latex, kommer oftest hudsymptomer eller astma.

Hvorfor får man allergi for latex?

De fleste, der udvikler latexallergi, har haft særlig udtalt kontakt med latex. Det kan være, fordi de i deres job hyppigt har brugt engangshandsker af latex, eller fordi de pga. en lidelse har haft behov for dræn eller slanger af latex i længere perioder.

Hvordan foregår undersøgelsen?

Ved allergi for latex er der dannet allergiantistoffer (IgE) mod latex-protein. Antistofferne kan påvises i en blodprøve eller ved priktest på huden.

Er der andre slags gummiallergi?

Gummi er tilsat forskellige kemikalier, som også kan give allergi. Typisk vil der være tale om eksemreaktioner på hænderne efter handsker.

Her kommer kløe og små blærer, senere evt. revner og sår.

Undersøgelse for allergi for gummikemikalier foregår med lappeprøver på ryggen (hos en hudlæge).

Hvad kan man gøre selv?

Har man allergi for latex, skal man undgå kontakt med naturgummi både på sin arbejdsplads og hjemme.

Man kan i stedet for handsker fremstillet af naturgummi bruge handsker af syntetisk gummi (f.eks. elastyren og nitril). Har man allergi over for både latex og gummikemikalier, kan man bruge handsker af vinyl (PVC) og polyethylene.

Nogle er også nødt til at undgå visse fødevarer. Specielt hos læge og tandlæge, hvor der anvendes engangshandsker og medicinsk udstyr med latex, er det vigtigt at fortælle, at man ikke tåler latex.

Et lille kort i tegnebogen, der angiver, at man har latexallergi, kan anbefales. Man kan også skrive ’latexallergi’ på sit sygesikringskort.

Hvor kan jeg læse mere?

Du kan læse mere om Sundhedsstyrelsen på: www.sst.dk
(Sundhedsstyrelsen)

Du kan læse mere om Videncenter for Allergi overfor kemiske stoffer i
forbrugerprodukter på: www.videncenterforallergi.dk

(Videncenter for Allergi overfor kemiske stoffer i
forbrugerprodukter)

Du kan læse mere om allergileksikon på: www.allergileksikon.dk

Redaktør