Kondylomer, behandling af

Ved mistanke om kondylomer anbefales det at hjemmebehandle med podofyllotoksinopløsning (Condyline) eller Imiquimod creme (Aldara). Hvis hjemmebehandlingen ikke har effekt, er der mulighed for behandling på hospitalet.

Hvad er kondylomer?

Kondylomer skyldes infektion med humant papillomavirus (HPV). Kondylomer er en kønssygdom, som overføres ved ubeskyttet samleje eller anden tæt kontakt mellem hud og slimhinder.

Kondylomer ses ofte som flade, stilkede eller blomkålslignende vorter på huden eller slimhinderne ved kønsdelene eller ved endetarmsåbningen. Kondylomer kan også sidde på livmoderhalsen, i endetarmen eller i urinrøret. Der går gennemsnitlig 3 måneder, fra du er blevet smittet med virussen, til kondylomerne kan ses. I sjældne tilfælde kan virussen være til stede i flere år, før den viser sig som synlige kondylomer.

Behandling af kondylomer

Kondylomer kan behandles på flere måder. Vær opmærksom på, at behandlingen kan være langvarig. Vi anbefaler, at du hjemmebehandler kondylomer med podofyllotoksinopløsning (Condyline) eller Imiquimod creme (Aldara). Hvis der ikke er nogen effekt af hjemmebehandlingen, kan du komme til behandling på hospitalet.

Hjemmebehandling

Podofyllotoksinopløsning (Condyline) smøres direkte på kondylomerne 2 gange dagligt i 3 dage i træk. Hold derefter 4 dages pause. Ved manglende effekt kan behandlingen gentages. Normalt tager denne behandling 4-8 uger.

Imiquimod creme (Aldara) smøres direkte på kondylomerne 3 gange om ugen inden sengetid. Cremen vaskes af efter 6-10 timer. Behandlingen kan gentages i op til 4 måneder med kontroller i klinikken ca. hver 4. uge.

I forbindelse med disse behandlinger er det almindeligt, at der opstår rødme og overfladiske sår på det behandlede område. Hvis reaktionen er meget kraftig, skal du holde pause med behandlingen, indtil reaktionen er aftaget.

 

Behandling på hospitalet

Frysebehandling på klinikken 1-2 gange om ugen, indtil kondylomerne er væk. Hvis frysebehandlingen ikke har nogen effekt, kan kondylomer i nogle tilfælde behandles med laser. Denne behandling udføres ambulant i klinikken (Se særskilt patientinformation).

Hvor hurtigt virker en behandling?

Det er forskelligt fra person til person, hvor hurtigt der er effekt af behandlingen. De fleste, som ikke tidligere har været i behandling vil opleve, at kondylomerne svinder efter få behandlinger. Andre vil opleve at skulle behandles i længere tid (uger til måneder). Hvis du ikke oplever et markant svind af kondylomer ved en type behandling efter 2-3 måneder, kan du tale med lægen om at skifte til en anden behandling.

Efter behandling

I forbindelse med behandling af kondylomer skal du forvente, at der kommer overfladiske sår på slimhinden. Du kan holde sårene rene ved dagligt at bruse forsigtigt med håndbruser og efterfølgende duppe huden tør. Vær opmærksom på om der kommer tiltagende rødme, varme, smerter eller om sårene væsker, da det kan være tegn på betændelse (infektion). Hvis reaktionen er meget kraftig, eller hvis der kommer betændelse i sårene, anbefaler vi, at du kontakter os eller din egen læge.

Hvad kan du selv gøre?

  • Brug kondom. Kondom beskytter mod kondylomer.
  • Undlad at intimbarbere dig, da intimbarbering kan sprede kondylomerne over et større hudområde.
  • HPV-Vaccine beskytter mod de to hyppigste virustyper, som forårsager kønsvorter (HPV 6 og 11) og livmoderhalskræft (HPV 16 og 18). Denne vaccine er en del af børnevaccinationsprogrammet for 12-årige piger.
  • Drenge kan også blive vaccineret for at forebygge kondylomer senere i livet.

Hvis du vil lytte til vores podcast om kondylomer kan du scanne nedenstående QR kode med din smartphone eller tablet.

Podcast om kondylomer
Redaktør