Knystoperation

Her kan du læse, hvad en storetåknyst er, hvordan operationen af den foregår, og hvordan duskal forholde dig efter operationen.

Hvad er en storetåknyst?

En knyst ved storetåen (Hallux valgus) er et knoglefremspring, som skyldes en skævstilling af storetåen. Skævstillingen af storetåen kan medføre smerter omkring knysten og ud i forfoden.

Årsagen til, at man udvikler en knyst ved storetåen, er ikke helt klarlagt, men kan skyldes arvelige forhold. Uhensigtsmæssigt fodtøj kan også være medvirkende til udvikling af storetåknyst.

Operation

Du får kun foretaget en operation, hvis du har smerter. Operation af kosmetiske årsager er ikke en mulighed.

Ved operationen bliver din stortå rettet op til en mere naturlig stilling. Fra naturens side vil storetåen altid stå i en mindre skævstilling på 15-20 grader.

Der findes flere typer operation for storetåknyst. De to mest anvendte er:

Chevron osteotomi (distal procedure)

Først bliver en mindre del af selve knysten fjernet. Herefter saver kirurgen mellemfodsknoglen over og forskyder knoglen ind i foden, hvorved storetåen rettes op. Storetåens nye stilling bliver fastholdt af en lille metalskrue, som ikke skal fjernes igen.

Proksimal osteotomi

Denne operation er aktuel, hvis storetåen står i en større skævstilling. Kirurgen saver mellemfodsknoglen over og drejer knoglen ind i foden, hvorved storetåen rettes op. Storetåens nye stilling bliver fastholdt af metalkramper eller skruer, som ikke skal fjernes igen. Ofte frigør kirurgen også ledkapslen omkring knysten ved at skære de små forfodsmuskler over.

Bedøvelse

Den hyppigste form for bedøvelse ved disse operationer er nerveblokade. Nerveblokade kan være et supplement til fuld bedøvelse.

Blokaden virker normalt 12-18 timer og for nogle helt op til 24 timer efter operationen, og i denne periode vil du være smertefri.

Vi lægger blokaden omkring dine nervebaner. Benet bliver herefter følelsesløst og smertefrit, og du kan ikke bevæge det.

Mens blokaden virker, kan du ikke gå på benet. Du skal derfor bruge krykstokke, som bliver udleveret i opvågningen.

Enkelte kan få brug for en kørestol.

Når virkningen af blokaden ophører, skal dine eventuelle smerter behandles med smertestillende medicin.

Smertestillende medicin

Efter operationen vil du have smerter, der varer fra et par døgn og op til en uge. Når du bliver udskrevet, får du udleveret smertestillende medicin, som du tager, så længe du har ondt.

Forbinding

Når du er blevet opereret, får du en forbinding på, som skal sidde, indtil du skal til kontrol i klinikken. Forbindingen består af plaster, gaze og elastikbind.

Hvis forbindingen bliver våd eller blodvædet, skal du have den skiftet i Hofte-, Knæ- og Fodkirurgi, klinik 1. Det er vigtigt, at du holder forbindingen tør og ren for at mindske risikoen for betændelse.

Vær opmærksom på, at husdyr ikke må komme i nærheden af forbindingen, da det også øger risikoen for betændelse i såret.

Efterbehandling

Vær opmærksom på

De første døgn efter operationen skal du holde foden opad mest muligt for at undgå gennemblødning, hævelse og smerter. Du skal ikke træne i at gå, men kun gå det mest nødvendige.

Isposer kan også virke smertelindrende. Pak isposen ind i et viskestykke og læg den på tåen i maksimalt 20 minutter ad gangen (pga. risikoen for forfrysninger).

Din tå vil være hævet i en periode på 3-6 måneder. Derfor kan det i denne periode være svært at anvende normalt fodtøj. Herefter aftager hævelsen typisk, og det bliver muligt at vurdere det endelige operationsresultat.

En illustation af en person med en ispose på foden.
Person i seng med foden lejret over hjertehøjde med ispose
på fod.

Hælsko

Efter operationen skal du benytte en hælsko, der sikrer, at du kun støtter på hælen for på den måde at aflaste forfoden. Således opnår du en korrekt heling af knoglen.

Hælskoen benytter du i 4 uger sammen med albuestokke. Hælsko og albuestokke låner du af hospitalet.

Bilkørsel

I de 4 uger, du bruger hælsko, må du ikke sidde som fører af en bil.

Komplikationer

  • Betændelse i såret (ca. 2%). Behandles med antibiotika
  • Manglende heling af den forskudte knogle 
  • Tilbagevendende skævdannelse af storetåen efter længere tid
  • Dyb årebetændelse (ca. 1 ud af 200). Dette forebygger du bedst ved at sikre blodcirkulation i benet: Undgå stramme bandager om benet og vip jævnligt med foden

Hvis du får tiltagende smerter, rødme, varme og hævelse omkring såret, eller hvis du får feber over 38 grader, kan det være tegn på betændelse. Kontakt da:

  • Hofte-, Knæ- og Fodkirurgi, klinik 1. Udenfor normal åbningstid, kontakt 1813.

Kontrol i klinikken

3 uger efter operationen får du tilsendt en tid til kontrol i klinikken. Ved kontrollen tager vi et røntgenbillede af din forfod og fjerner forbinding og tråde.

Medbring en bred, flad sko til besøget.

Genoptræning

Når du har fået fjernet forbindingen, må du gå normalt og belaste foden fuldt. Det er vigtigt, at du træner storetåen ved at vippe storetåen op og ned flere gange dagligt for at få ledbevægelsen tilbage. Øvelsen er vigtig i forhold til din gang. Du står selv for træningen efter råd fra lægen.

Sport

Sport, der involverer løb eller anden belastning, som f.eks. kraftige afsæt, bør du tidligst genoptage 3-4 måneder efter operationen.

Genoptagelse af arbejde

Hvis du har stillesiddende arbejde, kan du måske genoptage det i perioden, hvor du benytter hælsko. Ellers afhænger tidspunktet for genoptagelse af arbejde af dit erhverv.

Har du gående eller stående arbejde, anbefaler vi en sygemelding på 6 uger. Har du behov for en sygemelding, skal du kontakte egen læge.

Redaktør