Knogler, rygsøjle eller led - CT-skanning

Ved CT-skanningen dannes der detaljerede billeder af knogler, rygsøjle og led, i det aktuelle område.

Kort om undersøgelsen

Du skal have lavet en CT-skanning (Computer Tomografi-skanning) af dine knogler, din rygsøjle eller dine led. CT-skanningen er en avanceret røntgenundersøgelse, som giver detaljerede billeder af kroppens organer, knogler, blodkar og væv.

Skanningen kan bruges til at undersøge dine knogler, rygsøjle og led for skader, sygdomme eller andre forandringer. Skanningen bruges ofte, hvis en almindelig røntgenundersøgelse ikke har givet tilstrækkelig afklaring eller til planlægning af en operation.

Undersøgelsen varer 10-20 minutter, men det er en god idé at afsætte 1-1½ time, da der kan opstå ventetid.

Foto af CT-skanner

Vigtig forberedelse

Kontakt os, hvis du er gravid

Hvis du er eller kan være gravid, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Tag din medicin, som du plejer

Op til undersøgelsen kan du tage din medicin, som du plejer.

Undersøgelsen

Fjern bælter, smykker med mere inden undersøgelsen

Smykker og nogle typer af tøj med fx knapper, lynlåse og pailletter forstyrrer skanningsbillederne. Du vil derfor blive bedt om at fjerne smykker og eventuelt tøj fra det område, der skal undersøges.

Undersøgelsen

Vi hjælper dig til rette på det leje, som kører dig på plads i CT-skanneren. Du skal ligge helt stille under skanningen, så billederne bliver skarpe. Du er alene i rummet, men vi kan se og tale med dig hele tiden.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen. Du kan også se svaret på undersøgelsen på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk.

Få mere viden

Redaktør