Kikkertundersøgelse af ankel (Artroskopi)

Her kan du læse, hvad en kikkertundersøgelse af anklen er, hvordan den virker, hvilke bivirkninger den kan have og vigtige forholdsregler.

Bedøvelse

Indgrebet foretages i lokalbedøvelse. Du får 2 indsprøjtninger med lokalbedøvelse i anklen. Ved lokalbedøvelse kan du følge indgrebet på en monitor og se, hvad der sker under operationen, uden at det gør ondt.

Fuld bedøvelse anvendes, hvis du ikke ønsker lokalbedøvelse, eller hvis kirurgen skønner, at det teknisk ikke er muligt at foretage indgrebet i lokalbedøvelse.

Operationen

Når anklen er bedøvet, indføres kikkert og instrumenter gennem 2 mindre huller på ca. ½ cm. Kirurgen undersøger ankelleddet med kikkerten, og eventuelle skader behandles. Efter indgrebet sys hullerne med små sting.

Som forebyggelse mod betændelse vil du, i forbindelse med operationen, få en dosis antibiotika.

Forberedelse

På apoteket kan du købe Paracetamol (Panodil eller Pamol), som er de smertestillende piller, vi anbefaler efter operationen.

Du skal sørge for, at der ikke er sår eller rifter i det område, der skal opereres. Det kan øge risikoen for infektion og kan betyde, at operationen udsættes.

Du må ikke bære kæder eller andre smykker på den ankel, der skal opereres. Det er en god idé at træne bevægeligheden i anklen i det omfang, det er muligt. Jo bedre tilstand muskulaturen er før operationen, jo nemmere går det efter operationen.

Rygning

Rygning øger risikoen for komplikationer efter operationen.

Hvis du er ryger, anbefaler vi derfor, at du stopper med at ryge mindst 8 uger før operationen, samt 4 til 8 uger efter operationen. Selvom der måske er kortere tid til din operation, anbefaler vi fortsat, at du undgår rygning, da vi ved, at det hjælper helingsprocessen.

Alkohol

Alkoholindtag øger risikoen for komplikationer efter operationen.

Hvis du drikker mere end Sundhedsstyrelsens genstandsgrænse, skal du i mindst 4 uger før operationen holde helt op med at drikke alkohol. Det nedsætter risikoen for infektioner, blødninger, og hjerte-lungeproblemer efter operationen.

Efter operationen

Afhængigt af indgrebet i anklen vil der være forskellige begrænsninger for, hvad du må foretage dig.

Er der ikke foretaget noget større kirurgisk indgreb, skal du regne med at skåne anklen den første uge efter operationen. Når du ligger ned, skal du holde benet over hjerte højde. Når du sidder, skal du holde benet så højt som muligt.

Den følgende uge skal din planlægning være fleksibel, således at du har mulighed for at sidde med benet oppe, hvis der kommer kraftigere smerter, eller hvis anklen begynder at hæve.

Der kan gå nogle måneder, før anklen reagerer normalt på kraftigere belastninger som f.eks. sport.

Har du fået behandlet en brusklæsion, skal du aflaste foden og bruge 2 krykkestokke i en periode på ca. 6 uger efter operationen.

Genoptræning

Du kan støtte forsigtigt på benet, når du forlader afdelingen efter kikkertundersøgelsen.

Efter 3-4 uger bør du ikke mærke noget til operationssårene. Du bør kunne begynde på dine normale aktiviteter, som du langsomt kan trappe op.

Der kan gå op mod 12 uger, før du har fuld bevægelighed af fodleddet.

Hvis det er nødvendigt med specialtræning efter operationen, bliver du instrueret i genoptræningsøvelser af en fysioterapeut.

Sårene

Forbindingerne skal sidde urørt i 3 dage efter operationen. Hvis sårene på det tidspunkt er tørre, må du tage brusebad og duppe sårene tørre, inden der sættes nyt plaster på. Dette gøres, indtil trådene er blevet fjernet.

Du skal have trådene fjernet hos din egen læge 10-12 dage efter operationen.

Af kosmetiske grunde råder vi dig til, at du ved solbadning det første år efter operationen tildækker arrene med plaster eller bruger solcreme med høj faktor.

Hævelse og smerter

Du kan med fordel bruge is ved smerter og hævelse af foden. Du må ikke lægge is direkte på huden. Der skal altid være et stykke stof imellem huden og isen. Du kan bruge is i ca. 20 minutter ad gangen hver 2. time.

Du kan forvente, at have nogen smerter efter indgrebet. Hvis kirurgen vurderer, at der er behov for stærkere smertestillende end Paracetamol, får du en recept og tabletter til de første dage.

Komplikationer

Anklens bevægelighed kan hæmmes en smule. Der er mindre end 1% risiko for infektion.

Et godt råd

Er der tale om en ulykke, og har du en fritidsulykkesforsikring, bør du snarest anmelde skaden til dit forsikringsselskab.

En operation kan have betydning for, hvordan du er dækket ved udlandsrejser. Skal du ud at rejse, anbefaler vi derfor, at du kontakter dit forsikringsselskab i god tid for at undersøge, hvordan du er dækket.

Redaktør