Herpes genitalis, behandling af

Herpes genitalis er en smitsom kønssygdom, som kan behandles med tabletter, der indeholder virus-hæmmende stoffer.

Hvad er herpes genitalis?

Herpes genitalis er en smitsom kønssygdom, som viser sig som små blærer og efterfølgende små sår på hud og slimhinde ved kønsdelene. Herpes skyldes en meget smitsomt virus, som findes i to typer:

1. Herpes simplex virus type 1 (HSV-1), som også kaldes herpes labialis, fordi det oftest sidder på læberne som forkølelsessår.

2. Herpes simplex virus type 2 (HSV-2), som kaldes herpes genitalis, fordi det typisk giver blærer og sår på kønsdelene. Sårene kan også sidde på inderlår og balder.

Over 80 % af den voksne befolkning er bærer af herpes virus i sig HSV-1. Omkring 20% er smittet med HSV-2.

Herpes smitter ved tæt fysisk kontakt. Herpes simplex virus smitter typisk ved seksuel kontakt. Herpes smitter ikke via toiletsæder, håndklæder, bestik eller i svømmehaller.

Personer, der er smittet med HSV-2, ser ud til at være beskyttet mod at blive smittet med herpes HSV-1. Omvendt kan man godt, hvis man er smittet med HSV-1 blive smittet med HSV-2.

Man vil normalt få færre symptomer, hvis man i forvejen har eller har haft HSV-1. Kvinder har oftere alvorligere symptomer end mænd.

Symptomer

Ca. 4-7 dage efter ubeskyttet sex med en partner, der har herpes, kan der opstå små grupper af smertefulde blærer og rødme på slimhinden eller huden på kønsdelene. Blærerne brister hurtigt og bliver til små sår, som heler op i løbet af 2 – 3 uger, uden at der kommer ar.

Det første udbrud af herpes er ofte det værste. Der vil være flere sår og hævede kirtler i lyskerne, og man kan have influenzalignende symptomer med feber. Sårene kan også sidde i urinrøret og give udflåd og svie ved vandladning. En del patienter vil dog ikke kunne mærke, at de er blevet smittet med herpes genitalis.

Når man er smittet med herpes genitalis, forbliver virus i kroppen og kan bryde frem samme sted igen og igen. Personer smittet med HSV-1 får ofte færre udbrud, end personer smittet med HSV-2.

Sollys, stress, sygdom, der svækker immunforsvaret, samt hos nogle kvinder dagene før og efter menstruation kan provokere nye herpes udbrud.

Hvornår er risikoen for at smitte andre størst?

Når du har et herpesudbrud med blærer, sår, eller små rifter i slimhinden/huden på kønsdelene, bør du undlade at dyrke sex til slimhinden/huden føles normal igen.

Har du hyppige udbrud af herpes genitalis, er risikoen for at smitte andre større. Er man ikke smittet med herpes, er der kun en lille risiko for at blive smittet, hvis man konsekvent anvender kondom.

HUSK altid at vaske hænder med vand og sæbe, hvis du har rørt ved herpes sårene da du kan smitte andre eller dig selv andre steder på kroppen.

Behandling

Ved første udbrud af herpes genitalis kan man behandle med et stof der hæmmer virus så varigheden af udbruddet nedsættes. Stoffet hedder Aciclovir, Valaciclovir eller Famvir. Tabletterne skal ved første udbrud af herpes genitalis tages i 7-10 dage.

Ved hyppige udbrud af herpes genitalis, som f.eks. 6-12 udbrud om året, kan man tage forebyggende behandling med ovenstående medicin. Medicinen har ikke væsentlige bivirkninger.

Generelt skal medicinen startes så hurtigt som muligt, efter man mærker symptomer på et herpesudbrud. Det er derfor en god idé at have en pakke medicin liggende eller sørge for, at man har en recept klar til at hente medicinen.

Særlige forhold ved graviditet og nyfødte

Alle gravide bør tale med deres læge og jordemoder om risikoen for smitte med herpes genitalis. Hvis man som gravid aldrig tidligere har haft forkølelsessår eller herpes genitalis, bør man bruge kondom og undgå oralsex de sidste uger af graviditeten. Smittes det nyfødte barn ved fødslen, kan det få en alvorlig og livstruende infektion.

Har kvinden tidligere haft herpes genitalis (før graviditeten), bliver det nyfødte barn stort set aldrig smittet, idet barnet er beskyttet af moderens antistoffer mod virus.

Det nyfødte barn må ikke komme i tæt kontakt med personer, som har et udbrud af forkølelsessår på læben, da der er risiko for, at barnet kan blive smittet.

Hvis du vil lytte til vores podcast om herpes kan du scanne nedenstående QR kode med din smartphone eller tablet.

Podcast om herpes
Redaktør