Gode råd om tør mund

Problemer ved tør mund kan mindskes ved at følge nogle forholdsregner.

Kort om tør mund

Nogle sygdomme og typer af medicin kan give tør mund og andet ubehag i munden. Det skyldes, at spytkirtlerne producerer mindre end det normale ½-1 liter spyt i døgnet, og at man dermed har mindre spyt i munden. Når man spiser, stimuleres spyttet, så maden nemmere kan tygges og transporteres videre ned i fordøjelsessystemet. Spyttet er af afgørende betydning for at undgå sygdomme i munden og for den generelle livskvalitet.

Tør mund kan blandt andet give slid på emaljen, huller i tænderne, betændelse i tandkødet, svamp og infektioner. Det kan også give besvær med at tygge, smage, synke, fordøje og tale. Det er derfor vigtigt, at du holder en god mundhygiejne, hvis du har problemer med tør mund.

Vær opmærksom, hvis du bruger en af disse medicintyper

De typer medicin, der hyppigst giver tør mund, er antidepressiv medicin som: Amitriptylin, Imipramin, Duloxetin og Venlafaxin.
Morfin- og morfinlignende medicintyper giver ofte også tør mund:
Temgesic, Palexia, Nobligan, Dolol, Tramadol, Kodein, Cotalgin, Malfin, Morfin, Duogetic, Fentanyl, Metadon, Oxycodon, Oxycontin og Oxynorm.

Hvis du er meget plaget af tør mund, kan du tale med os om det. Så kan vi vurdere, om din medicin kan ændres, og rådgive dig om, hvordan du kan forebygge.

Det kan du selv gøre

Sørg for god tandbørstning

Du skal sørge for at børste dine tænder godt efter hvert måltid og bruge tandstikkere eller tandtråd hyppigt. Skyl ikke munden med vand efter tandbørstning, og undgå at spise og drikke 30 minutter efter tandbørstning.

Drik rigeligt, men undgå store mængder søde og syrlige drikke

Drik gerne 2 liter sukkerfri væsker i løbet af dagen. Det kan fx være vand, danskvand, kaffe og te. Undgå for meget væske med sukker og syre som fx sodavand og juice. Små mængder syre, som fx vand med en smule citronsaft i, kan dog stimulere produktionen af spyt. Det har også en god effekt at tygge sukkerfrit tyggegummi, sutte på sukkerfri, syrlige bolsjer, små stykker is eller frugt. Skyl også munden i løbet af dagen eventuelt med danskvand.

Træk vejret gennem næsen og brug læbepomade

Prøv så vidt muligt at trække vejret gennem næsen, da det mindsker tørheden i munden og forebygger tørre læber. Brug også gerne læbepomade.

Midler mod tør mund

Der findes forskellige midler mod tør mund, som du kan købe i håndkøb på apoteket. Det kan fx være sugetabletter, gelé eller mundspray. Tal med os, din egen læge eller apoteket.

Undgå alkohol og rygning

Både alkohol og rygning kan forværre tørhed i munden, da det svækker dit immunforsvar og tilførslen af blod.

Tal med din tandlæge

Spørg din tandlæge, om der er behov for, at du kommer oftere til kontrol. Ved ømme gummer kan tandlægen anbefale et lokalbedøvende middel. Tandlægen kan også afgøre, om du kan søge økonomisk tilskud til tandpleje.

Kontakt os eller din egen læge ved tegn på mundsvamp

Mundsvamp skal behandles med svampemidler. Du skal derfor kontakte os eller din egen læge, hvis du har symptomer på mundsvamp. Mundsvamp viser sig ved:

  • belægninger på tungen
  • smagsændringer, hvor ting smager metalagtigt eller råddent
  • svien i munden
  • forværring af tørheden i munden
  • kvalme
  • synkebesvær
  • en fornemmelse af en klump i halsen.

Få mere viden

Redaktør