Forbrænding af hånd (med Flamazine)

Efter en forbrænding på hånden skal man behandle og pleje brandsårene.

Kort om besøget

Du har fået forbrændinger på din hånd. Vi har talt med dig om, hvordan du behandler og plejer brandsårene.

Når du kommer hjem

Du skal pleje dine brandsår dagligt

Når du har brandsår på hænderne, skal du behandle og pleje dem dagligt for at bevare fingrenes smidighed og bevægelighed:

  • Vask brandsårene med uparfumeret sæbe og skyl grundigt efter med vand.
  • Fjern løs hud med fingrene eller en ren saks.
  • Tør forsigtigt hænderne med et håndklæde eller køkkenrulle.
  • Smør brandsårene med et cirka 1 mm tyndt lag Flamazine® creme.
  • Læg gaze eller et rent stykke stof om håndleddet og sæt det fast med plaster.

Du skal fortsætte behandlingen, til huden er helet. Det tager mindst 10 dage.

Kom en pose om din hånd

Sårene væsker en del de første dage. Tag derfor en frostpose om hånden og sæt den fast omkring håndleddet med plaster, så du undgår, at væske fra sår og creme løber ud. Posen skal skiftes flere gange i døgnet de første par dage. Senere kan du nøjes med at skifte pose 1-2 gange i døgnet.

Posen må kun bruges en gang, men den behøver ikke være steril. Posen medvirker samtidig til at holde brandsårene fugtige og sårskorperne bløde, hvilket er vigtigt, for at sårene heler korrekt.

Kontakt din egen læge ved tegn på betændelse

Du skal ringe til din egen læge eller Akuttelefonen 1813 uden for din egen læges åbningstid, hvis:

  • du får feber
  • du får dunkende smerter
  • fingrene føles kolde
  • huden bliver varm eller hæver op
  • sårene begynder at lugte. 

Sårene bliver gullige

Mens såret heler, og du har en pose om hånden, kan du opleve, at sårene og væsken fra sårene bliver gullige, og at huden opblødes. Det er ikke tegn på betændelse, og det går over af sig selv, når du er færdig med behandlingen.

Tag smertestillende medicin, så længe du har ondt

Du skal tage smertestillende medicin, så længe du har ondt. Du kan købe smertestillende medicin i håndkøb. Læs på pakken, hvor meget medicin du må tage. Hvis du har brug for ekstra behandling af dine smerter, skal du kontakte din egen læge.  

Kom til kontrol 

Du skal komme til kontrol om senest _______ dage, hvor en læge vurderer, om sårene er helede, eller du skal have yderligere behandling. Du skal selv bestille tid hos:

☐ din egen læge
☐ din nærmeste akutmodtagelse/akutklinik
☐ Ambulatorie for plastikkirurgi og brandsårsbehandling, Rigshospitalet.

Praktiske forholdsregler

Forebyg hævelse

For at undgå at hånden hæver, kan du holde den i samme højde som hjertet. Når du sidder ned, kan du fx hvile armen på en pude.

Bevæg dine fingre

Du skal bevæge dine fingre som du plejer, fx når du spiser, drikker og børster tænder. Du skal også flere gange dagligt skiftevis knytte og strække hånd og fingre. Det kan gøre ondt, mens du bruger fingrene, men bevægelserne er vigtige for at bevare hudens smidighed og undgå stive og hævede fingerled.

Undgå nikotin

Vi anbefaler, at du holder dig helt fra nikotin, indtil dine brandsår er helede. Nikotin findes i cigaretter, nikotintyggegummi og nikotinplaster og hæmmer helingen af sår.

Pas på solen

Du skal undgå sol på den forbrændte hud, så længe huden er rød. Huden er ofte rød i ½-1 år. I den tid er huden særligt udsat for solskoldning og kan blive mørk. Den mørke farve vil ikke forsvinde igen. Vi anbefaler, at du bruger en solcreme med høj faktor eller tøj, der dækker den forbrændte hud.

Værd at vide

Vi giver din læge besked

Vi sender information om dit besøg på hospitalet til din praktiserende læge. Hvis du ikke ønsker, at din læge skal modtage besked fra hospitalet, skal du sige det til os.

Fortæl om din oplevelse

Vi vil meget gerne høre fra dig med både ris og ros omkring dit ophold på hospitalet. Du kan finde kontaktoplysninger på vores hjemmeside www.gentoftehospital.dk. Hvis du overvejer at klage over din behandling, kan du kontakte hospitalets patientvejledere, som er uvildige rådgivere. På www.regionh.dk/patientrettigheder kan du læse mere om mulighederne for at klage.

Dine personlige data

Region Hovedstaden anvender de personoplysninger, du giver os i forbindelse med din henvendelse.
Du kan læse mere om formålet med anvendelsen samt dine rettigheder på vores hjemmeside: www.regionh.dk/persondatapolitik 

Få mere viden

Du kan få mere viden om brandsår og -skader på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’forbrændinger’, ’brandskader’ og ’brandsår’.

Redaktør