Fingrene, udspændingsøvelser for

I denne pjece kan du læse om, hvordan du udspænder dine fingre. Ergoterapeuten vil vejlede dig i, hvordan du skal lave de forskellige øvelser.

Hver udspændingsøvelse skal gentages 5 gange. Hold yderstillingen i 20 sekunder.

Øvelse 1

Bøj i en glidende bevægelse først yder- og mellemled og dernæst grundled til fuldt håndknyt.

Vær opmærksom på, at fingrenes grundled bøjes så meget som muligt.

Pres på de bøjede fingrene med modsatte hånd, så fingerspidserne når så langt ind mod håndfladen som muligt.

Giv slip med den modsatte hånd, mens du fortsat knytter hånden. Stræk fingrene.

Venstre billede viser, hånden i en halvlukket tilstand. Højre billede viser, hvordan man ved hjælp af den anden hånd, lukker hånden til en knynæve.

Øvelse 2

Bøj i grundleddene. Hold mellem- og yderled strakte.

Pres med modsatte hånd på fingrenes grundstykker, så grundleddene bøjes så meget som muligt.

Giv slip med den modsatte hånd og stræk fingrene.

Venstre billede viser, at man folder hånden i en L-form med fingrene. Højre billede viser, hvordan man den anden hånd, presser på fingrens grundstykker, så grundleddene bøjes.

Øvelse 3

Stræk fingeren. Hold med modsatte hånds pegefinger på mellemleddet og pres med modsatte hånds tommelfinger på undersiden af mellemstykket, så mellemleddet strækkes så meget som muligt.

Vær opmærksom på, at grundleddet ikke må overstrækkes.

Giv slip med den modsatte hånd og slap af i fingeren.

Venstre billede viser hvordan hånden er samlet, hvor kun en finger er strakt op i en afslappet tilstand. Højre billede viser, hvordan man ved hjælp af den anden hånd, strækker den ene finger, der er oprejst.

Øvelse 4

Stræk fingeren. Hold med modsatte hånds pegefinger på yderleddet og pres med modsatte hånds tommelfinger på undersiden af yderstykket, så yderleddet strækkes så meget som muligt. Vær opmærksom på, at grundleddet ikke må overstrækkes. Giv slip med den modsatte hånd og slap af i fingeren.

Venstre billede viser, hvordan hånden er samlet, hvor kun en finger er oprejst. Højre billede viser, hvordan man ved hjælp af den hånd, strækker den ene oprejste finger i yderstykket.
Redaktør