Farvestoflaser, behandling med

Farvestoflaser er en behandling, der kan bruges i tilfælde af karforandringer.

Formål 

Formålet med behandlingen er at fjerne karforandringen såsom røde modermærker og karudvidelser.

Der anvendes højenergilys med bølgelængder, der især optages af de røde blodlegemer i hudens blodkar. Lyset opvarmer farvestoffet i de røde blodlegemer, hvorefter blodkarrene lukker, uden den omgivende hud tager væsentlig skade.

Forholdsregler før behandlingen

Du bør undgå solbadning og solarium i mindst 6-8 uger før behandlingen. Du må ikke anvende selvbruner i mindst 2 uger før behandlingen. Hvis huden er solbrændt eller brun, kan det være nødvendigt at udsætte behandlingen.

Du må ikke anvende Mirvaso 48 timer før behandlingen. Du må ikke anvende make-up den dag, du kommer til behandling og dagen efter men gerne anvende uparfumeret fugtighedscreme.

Hvordan foregår behandlingen?

Behandlingen foregår i Klinik for hudsygdomme og varer cirka 10-15 min.

Der gives sædvanligvis 3 behandlinger med flere ugers mellemrum. I nogle tilfælde indledes et behandlingsforløb med en prøvebehandling af et mindre område for at sikre, at der ikke kommer bivirkninger i form af store farveændringer i huden.

Under behandlingen beskyttes øjnene af øjenklapper eller beskyttelsesbriller.

Ubehag ved behandlingen

Der er kun lette smerter forbundet med behandlingen.

Når laserstrålen rammer huden, føles det som en stikkende eller brændende fornemmelse eller som svirp med en elastik mod huden. Vi køler derfor huden med isposer efter behandlingen i 15-20 minutter.

Huden efter behandlingen

Efter behandlingen kan huden være rød, irriteret og hævet, hvilket oftest aftager i løbet af få dage. Ved behandling omkring øjnene kan forandringerne være mere udtalte.

Det er normalt at få blålig misfarvning umiddelbart efter behandlingen. Det skyldes små blødninger i underhuden. Misfarvningen aftager i løbet af ca. 2 uger.

Der kan også komme små sår, der heler af sig selv.

Bivirkninger

Der er en risiko for farveændring af huden i det behandlede område. Dette er dog normalt forbigående.

Derudover er der risiko for ardannelse i huden, hvis der opstår sår med infektion. Denne risiko er lille.

Tegn på infektion viser sig ved rødme, smerter, varme, hævelse eller sekretion fra såret. Hvis der opstår infektion i dine sår, skal du henvende dig til din egen læge eller til Hudsygdomme, klinik 1.

Forholdsregler efter behandlingen 

Huden skal holdes ren og tør. Vask forsigtig med vand og sæbe og dup huden tør.

Bruger du fugtighedscreme, skal den duppes på. Undgå at gnide på huden.

For at modvirke hævelser anbefaler vi at, du sover med hævet hovedgærde særligt, hvis du er blevet behandlet nær øjnene.

Smerter

Eventuelle smerter kan lindres med paracetamol 1 gram højst 4 gange i døgnet.

Ingen sol eller solarium

Undgå direkte sol og solarium fra 8 uger før behandlingen starter, under hele behandlingsperioden og i mindst 3 måneder efter behandlingen er afsluttet.

Vi anbefaler, at du anvender solcreme med mindst faktor 30 på hele behandlingsområdet, når du er udenfor i almindeligt sollys.

Redaktør