Er du bange for at falde? Lider du af svimmelhed?

Mange ældre tror det er normalt at falde eller være svimmel. Det kommer, når man bliver gammel. Men du kan lære at undgå mange fald og blive fortrolig med din egen formåen.

Fakta: 

 • Hvert år brækker 10.500 personer lårbenet
 • 95% af alle brud på lårben skyldes fald eller snublen
 • Omkring ⅓ af alle ældre oplever at falde - en eller flere gange om året

  Kilde; Sundhed.dk

Hvor er der hjælp at hente?

På Ældresygdomme, Svimmelhed og Fald, klinik 1, har vi samlet et hold eksperter. Du møder sygeplejersker, læger og fysioterapeuter. Sammen undersøger de, hvad der er årsagen til dine problemer. Det er gratis at
blive undersøgt.

Hvorfor falder ældre mennesker?

Årsagen til at du er lige ved at falde, eller ”går rundt som en fuld”, kan være mange. Derfor laver vi mange undersøgelser, når du kommer på klinikken.

Vi undersøger:

 • Synet
 • Blodtrykket
 • Hukommelsen
 • Balance og styrke
 • Følesans i benene
 • Din medicin

Du skal regne med at komme på klinikken mindst 2-3 gange. Lægen vil sammen med dig afgøre, om du har brug for ekstra undersøgelser. Måske skal din medicin ændres, eller du skal have træning.

Tidligere patienter fortæller:

”Jeg var overrasket over så grundigt jeg blev undersøgt.”

”Jeg har følt, at man tog min bekymring for at falde alvorligt. Jeg føler mig mere tryg i min hverdag, efter jeg har fået en forklaring på, hvorfor jeg falder.”

Hvordan kan du blive undersøgt?

Tal med din praktiserende læge. Din læge skal lave en henvisning til os. Når vi modtager henvisningen, indkalder vi dig til undersøgelserne.

Vil du vide mere?

Vil du vide mere, eller er du i tvivl om tilbuddet er noget for dig, så kan du ringe og tale med din praktiserende læge. Du kan også ringe til vores sekretær på telefon 38 67 73 90, som kan forklare dig mere.

Hvorfor falder ældre mennesker oftere end yngre mennesker?

Evnen til at holde balancen er afhængig af mange ting, blandt andet synet, følesansen i benene og ligevægtsorganet i det indre øre.

Mange kommer til at se dårligere med alderen. Det gør det sværere at bedømme afstande, og man kommer nemmere til at snuble over noget, fordi man ikke ser det. Den rigtige styrke i brilleglasset kan hjælpe.

Følesansen i benene bliver også dårligere med alderen. At være usikker på benene giver større risiko for at falde, især på blødt eller ujævnt underlag.

Desuden bliver man også mere følsom over for medicin og får lettere bivirkninger, efterhånden som man bliver ældre, for eksempel svimmelhed.

En forstyrrelse i hjerterytmen, eller hvis dit blodtryk falder, kan medføre en kortvarig besvimelse – så kortvarig, at det opleves som et fald.

Når man er lige ved at falde, er der brug for at reagere hurtigt for at få balancen igen. Men med alderen bliver vores muskler mindre, og det tager længere tid at reagere. Derfor er risikoen for at falde større.

Det er vigtigt at røre sig. En evne, der ikke bliver brugt, risikerer man at miste. Sådan er det også med evnen til at holde balancen. Hvis man gennem længere tid ikke har fået rørt sig, kan man føle sig usikker og svimmel.

Som regel er der flere årsager til dårlig balance. Det er vigtigt at finde dem alle, så behandlingen bliver så effektiv som mulig.

Redaktør