Dagslys PDT

Dagslys PDT er en fotodynamisk behandling, som bruges til behandling af solskader.

Hvad er fotodynamisk behandling

Fotodynamisk behandling med dagslys, anvendes til at behandle solskader (aktiniske keratoser). Det foregår ved, at et lægemiddel (fotosensitizer) smøres på huden, hvor solskaderne er. Herefter vil lægemidlet blive optaget i de syge celler. 

Ved efterfølgende belysning med almindeligt dagslys vil de syge celler blive ødelagt ved en fotokemisk reaktion.

Behandlingen: trin for trin

Sygeplejersken starter med at smøre solcreme på området, der skal behandles, og på den øvrige hud, der ikke er beskyttet af tøj.

Minimum 15 minutter senere skraber lægen det område, der skal behandles, så huden er fri for skæl og cremen/gelen bedre kan trænge ind.

Området smøres herefter med Metvix creme eller Ameluz gel.

Vær opmærksom på, at både solcreme og behandlingsmidlet kan misfarve tøjet og give skjolder.

Herefter har du 30 minutter til at komme derhen, hvor du har planlagt at opholde dig (udendørs) i de næste to timer. Når de 30 minutter er gået skal du opholde dig udenfor i dagslys i 2 timer. Hvis du går indenfor i løbet af de to timer, må det højst være i 5 minutter, ellers risikerer du at få smerter i det behandlede område. Du kan godt sidde i skygge af f.eks. et træ, hus eller lignende, men det skal være under åben himmel.

Efter de 2 timer skal creme eller gel vaskes af med vand. Du skal ikke have nogen former for forbinding på ,og behandlingen er nu slut.

Du får ikke bedre effekt af behandlingen, hvis du bliver ude i længere tid end de 2 timer. Men reaktionen i din hud kan blive kraftigere. Vi anbefaler derfor, at du dækker det behandlede område med hat, tøj eller lignende, hvis du fortsat vil opholde dig udendørs efter behandlingen. Disse forholdsregler gælder i 48 timer.

Vejrforhold

Hvis det regner kraftigt på dagen eller temperaturen er under 10 grader, kan vi ikke give fotodynamisk behandling. Hvis der er en ledig tid, vil du i stedet tilbydes almindelig fotodynamisk terapi. 

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt vejret tillader behandling skal du ringe til os. 

Efter behandlingen

Efter behandlingen bliver huden rød, og der kan komme små blærer, skæl eller sår. Dette er helt normalt, og huden heler op i løbet af 1 – 2 uger.

I sjældne tilfælde kommer der infektion i sårene. Det kan behandles med antibiotika. Hvis du har mistanke om infektion, er du velkommen til at kontakte os og få en akut tid.

Kontrol

Du får udleveret en tid til kontrol hos lægen 12 uger efter behandlingen med dagslys PDT.

 

Scan QR koden med din mobil eller tablet og se vores film om dagslys PDT

scan QR koden og se vores film om PDT behandling
Redaktør