Centralt Venekateter (CVK)

Et centralt venekateter giver nem og sikker adgang til venerne. Det lægges under lokalbedøvelse på cirka 20 minutter.

Kort om kateteret

Du skal have lagt et Centralt Venekateter, som også kaldes et CVK. Kateteret giver en sikker og nem adgang til dine vener, uden at vi hele tiden behøver at stikke dig.

Vi vurderer dagligt, om du stadig har brug for kateteret. Du kan bevæge dig normalt med kateteret.

Illustration af et centralt venekateter

Sådan foregår det

Sådan lægges kateteret

Vi begynder med at lokalbedøve det område omkring kravebenet, hvor kateteret skal sættes ind. Når bedøvelsen virker, stikker lægen en nål ind i den vene, kateteret skal ligge i. Gennem nålen føres kateteret, som er en tynd plastikslange, på plads i venen. Du kan ikke mærke kateterets bevægelse i venen. For at forhindre at kateteret forskubber sig eller bliver trukket ud, sætter vi det fast til huden med et plaster eller med to sting. Det tager cirka 20 minutter at lægge kateteret.

Sig til, hvis du får smerter

Sig det til os, hvis du får rødme, smerter eller ømhed omkring indstiksstedet, eller hvis plasteret ved kateteret sidder løst eller er fugtigt.

Du må gerne tage brusebad

Du skal dække kateteret med badeplaster, når du skal i bad. Bed os gerne om tjekke, at alt sidder rigtigt, inden du bader.

Hold god håndhygiejne

Det er vigtigt, at området omkring kateteret er sterilt. Rør derfor så lidt som muligt, og sprit hænderne grundigt af før og efter, hvis du rører ved områder omkring dit kateter.

Du får fjernet kateteret

Dit kateter fjernes på afdelingen, når det ikke længere skal bruges. Du ligger ned imens. Det tager 2 minutter at fjerne kateteret, og det gør ikke ondt.

Risiko ved kateteret

Der er altid en lille risiko forbundet med at placere et kateter inde i kroppen. Risikoen ved et CVK er dog meget lille:

  • Hul på lungen: I sjældne tilfælde kan der gå hul på en lunge, når vi anlægger kateteret. Vi behandler det med et dræn, som hjælper lungen til at folde sig ud igen.
  • Blødning: Der kan opstå en blødning, når vi anlægger kateteret. Derfor undersøger vi dit blods evne til at størkne, inden vi går i gang.
  • Betændelse omkring eller gennem kateteret: Hvis det sker, fjerner vi kateteret og giver dig antibiotika.
  • Blodprop: I meget sjældne tilfælde kan der opstå en blodprop inde i blodkarret, hvor kateteret ligger. Sker det, fjernes kateteret, og du får blodfortyndende medicin.
Redaktør