Brækket ben i gips

Ved et brækket ben lægges en skinne af letvægtsgips på benet, som stabiliserer og støtter det, mens bruddet heler.

Kort om besøget

Vi har undersøgt dig og konstateret, at du har brækket dit ben. Vi har lagt en skinne af letvægtsgips på benet, som stabiliserer og støtter det, mens bruddet heler. Du har lånt et sæt krykker, som kan støtte din gang, mens du har gips på.

Gipsen skal fjernes om _______ uger.

Når I kommer hjem

Kontakt din egen læge, hvis du får det værre

Du skal ringe til din egen læge eller Akuttelefonen 1813 uden for din egen læges åbningstid, hvis:

 • tæerne bliver blege, kolde og følelsesløse
 • du får en sovende og prikkende fornemmelse i tæerne
 • gipsen trykker, strammer eller gnaver
 • gipsen knækker
 • gipsen sidder på en måde, så du ikke kan lave dine øvelser
 • gipsen bliver våd eller løs
 • smerterne tiltager.

Tag smertestillende medicin, så længe du har ondt

Du skal tage smertestillende medicin, så længe du har ondt. Du kan købe smertestillende medicin i håndkøb. Læs på pakken, hvor meget medicin du må tage. Hvis du har brug for ekstra behandling af dine smerter, skal du kontakte din egen læge.  

Beskyt gipsen, når du er i bad

Vi anbefaler, at du bruger en plastikpose uden på gipsen, når du er i bad. Sørg for, at posen lukkes godt til foroven, så gipsen ikke bliver våd.

Gipsen kan irritere

Når du har fået gips på, er det normalt, at du:

 • sveder under gipsen, og huden klør
 • får blodansamlinger eller blå mærker, der bevæger sig ud i tæerne. Det forsvinder af sig selv.

Hvis gipsen har kanter og spidser, der stikker, skal du kontakte Akuttelefonen 1813.

Undgå at kradse under gipsen

Hvis det klør, skal du undlade at stikke noget ind under gipsen eller kradse med fx en strikkepind. Du risikerer at skade huden og få sår.

Hold foden højt, og vip med tæerne

Den første uge skal du hvile foden så meget som muligt. Når du sidder, skal du sørge for at holde foden højere end hjertet. Vip ofte med tæerne, så du mindsker hævelse. Lig også med benet højt om natten.

Brug en sko med samme hælhøjde som gipsskinnen

På den raske fod skal du bruge en sko, der sidder godt fast på foden. Det giver dig en mere sikker gang. Skoen skal have samme hælhøjde som gipsskinnen, så benene er lige lange.

Indstil krykkerne rigtigt

Krykkerne skal indstilles, så de passer til din højde. Krykkerne har den rigtige højde, når du holder fast i krykkerne og på samme tid står op med ret ryg, slapper af i skuldrene og har armene ned langs siden, mens du bøjer albuerne let.

Vær opmærksom på, at krykkerne skal indstilles igen, når du har fået gipsen af. Du risikerer at få ondt i ryggen, hvis krykkerne er for lave. Er krykkerne for høje, kan du få ondt i nakken og skuldrene.

Kom til kontrol

Du skal til kontrol, hvor vi sikrer os, at bruddet heler, som det skal. Her tager vi et eventuelt røntgenbillede og taler med dig om det videre forløb. Vi indkalder dig med digital eller fysisk post, eller vi ringer til dig med information om tid og sted. På www.minsundhedsplatform.dk kan du blandt andet se en oversigt over dit forløb. Du kan også hente appen MinSP på din smartphone. Du logger på med dit MitID.

Øvelser

Bevæg dit ben med det samme

Du skal lave øvelser, mens du har gips på. Øvelserne vedligeholder din muskelfunktion i benet. Vi introducerer dig til øvelserne, inden du forlader Akutmodtagelsen.

Hvis du får ondt, mens du træner, skal du holde 30 minutters pause og derefter fortsætte dine øvelser.

Sådan gør du

Du skal træne hver time og lave hver øvelse 5-10 gange:

 • Træn de led, du kan bevæge. Bøj og stræk i hoften, tæerne og eventuelt knæet. Bøj og stræk så meget, som gipsen tillader.
 • Spænd og slap af i læg- og lårmusklen.

Værd at vide

Vi giver din læge besked

Vi sender information om dit besøg på hospitalet til din praktiserende læge. Hvis du ikke ønsker, at din læge skal modtage besked fra hospitalet, skal du sige det til os.

Fortæl om din oplevelse

Vi vil meget gerne høre fra dig med både ris og ros omkring dit ophold på hospitalet. Du kan finde kontaktoplysninger på vores hjemmeside www.gentoftehospital.dk. Hvis du overvejer at klage over din behandling, kan du kontakte hospitalets patientvejledere, som er uvildige rådgivere. På www.regionh.dk/patientrettigheder kan du læse mere om mulighederne for at klage.

Dine personlige data

Region Hovedstaden anvender de personoplysninger, du giver os i forbindelse med din henvendelse.
Du kan læse mere om formålet med anvendelsen samt dine rettigheder på vores hjemmeside: www.regionh.dk/persondatapolitik 

Få mere viden

Du kan få mere viden om behandling af brækket ben i gips på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’Gipsbehandling’ og ’Knoglebrud, generelt’.

Redaktør