Blokade som behandling

Ved irritationstilstande i led, sener og slimsække kan en del af behandlingen bestå af en blokade. Her får du information om behandlingen med blokade.

Hvad er en blokade?

En blokade er en indsprøjtning med binyrebarkhormon, som er tilsat lokalbedøvelse. Binyrebarkhormon produceres naturligt i binyrerne. Det binyrebarkhormon, man benytter ved blokade, er syntetisk fremstillet og virker i 4-6 uger - såkaldt depotvirkning.

Virkning

Man lægger en blokade for at fjerne irritationstilstanden (inflammationen). Lokalbedøvelsen, som gives sammen med binyrebarkhormonet, har ikke langvarig virkning, men fortynder binyrebarkhormonet, så det bedre fordeler sig. De timer, lokalbedøvelsen varer, giver desuden et fingerpeg om, hvorvidt blokaden er lagt det sted, smerterne stammer fra, da smerten i så fald vil aftage i denne periode.

Blokaden kan suppleres med anden behandling, f.eks. fysio-/ergoterapi eller øvelser.

Bivirkninger

Der kan opstå smerter det sted, hvor indsprøjtningen er givet, og der kan være øgede smerter et par dage. Smerterne kan lindres med afkøling og almindelig smertestillende medicin som Panodil eller Ipren. Dette er en normal bivirkning, men har ikke betydning for, om blokaden virker som forventet.

I det første døgn efter blokaden er lagt, kan du føle dig lidt hyperaktiv, have svært ved at sove og blive rødblusset i ansigt og på brystet. Binyrebarkhormon, som gives lokalt ved en blokade, har en meget beskeden hormonel virkning i resten af kroppen.

Personer med sukkersyge har tendens til forhøjet blodsukker efter en blokade, og der kan opstå et øget behov for insulin. Vi anbefaler derfor nøje kontrol med blodsukkeret, i ugerne efter man har fået en blokade.

Huden kan miste pigment i en længere periode efter indsprøjtningen. Dette er dog i de fleste tilfælde en forbigående bivirkning.

Komplikationer

Ved alle indsprøjtninger er der risiko for at få infektion, men med steril teknik er risikoen for infektion med bakterier meget lille. 

Hvis du efter blokaden oplever hævelse, rødme, smerter og feber, skal du henvende dig til klinikken.

Udenfor klinikkens åbningstid, kontakt da Akuttelefonen 1813.

Redaktør