Blærens funktion Tryk-flow, undersøgelse af (Urodynamisk undersøgelse)

Information om undersøgelse af blærens funktion Tryk-flow, forberedelser og ofte stillede spørgsmål.

Formål med undersøgelsen

Formålet med undersøgelsen er at måle, hvordan blæren fungerer og hvordan urinen løber fra blæren.

Forberedelse til undersøgelsen

Urinvejsinfektion

Har du symptomer på urinvejsinfektion, eller er du kendt med gentagne urinsinfektioner, skal du få undersøgt din urin ved praktiserende læge 8-10 dage før undersøgelsen.

Har du blærekateter skal urinen IKKE undersøges hos din læge.

Dagen hvor du skal møde til Tryk-flow undersøgelsen

  • Du må ikke have symptomer på urinvejsinfektion. 
  • Det er en god ide, at have spist morgenmad før undersøglen, da du ellers kan blive utilpas.
  • Vi fæstner målekatetrene på din hud med plaster, derfor er det vigtigt, at du ikke anvender hudcreme eller medicinske cremer på huden i området ved urinrøret og endetarmen.
  • Du skal have et målekateter i endetarmen, derfor er det en god ide, at du har haft afføring aften før eller samme morgen. Har du problemer med at tømme tarmen, kan du med fordel købe Mikrolax Klyks på apoteket.

Når du møder til undersøgelsen, vil vi bede om at starte med at lade vandet og vi scanner herefter din blære, for at måle hvor god du er til at tømme din blære. Samtidig tjekker vi din urin for bakterier. 

Har du tegn på urinvejsinfektion, må din undersøgelse eventuelt udsættes.

Hvordan foregår undersøgelsen

Undersøgelsen foretages af en sygeplejerske. Du bliver afvasket med saltvand omkring urinrørsåbningen og  du får lokalbedøvende creme sprøjtes op i urinrøret.

Derefter får du inført et tyndt plastikrør (målekateter) til blæren og et tyndt målekateter ca. 10 cm op i endetarmen.

Disse katetre måler blæretrykket og bugpressetrykket under undersøgelsen.

din blære fyldes langsomt op med temperet saltvand, og trykket i blæren og tarmen registreres via en computer. Når du mærker kraftig vandladningstrang, stoppes påfyldningen af saltvand, og du får lov til at lade vandet. 

Du lader vandet i en speciel tragt, der måler strålekraften og urinmængden. Undersøgelsen skal som regel gentages 2 gange. 

Er der ubehag ved undersøgelsen?

Du får lokalbedøvende creme i urinrøret, den lokalbedøvende gel mindsker ubehaget og nedsætter friktionen i dit urinrør.

Du kan føle det ubehageligt, når det tynde kateter føres gennem lukkemusklen. Hvis du slapper af under kateteroplægningen, mindsker det ubehaget.

Efter undersøgelsen kan du opleve, at det svier lidt ved de næste vandladninger, og der kan være lidt blod i din urinen. Du kan mindske  disse gener ved at drikke rigeligt (1½ til 2 liter) i det første døgn efter undersøgelsen.

Der er en minimal risiko for at få urinvejsinfektion, i timerne/døgnet efter undersøgelsen. Får du symptomer, skal du kontakte vagtlæge og oplyse om, at du har fået foretaget en Trykflow-undersøgelse.

Hvor længe varer undersøgelsen?

Du skal regne med, at undersøgelsen varer ca. 1 time.

Undersøgelsen skal vurderes af en læge, og du får derfor en tid i klinikken, hvor du får svar på resultatet af undersøgelsen.

Redaktør