AV-fistel, anlæggelse

Du skal have anlagt en AV-fistel. den forbinder to blodårer (en arterie og en vene). Du skal forvente være på hospitalet i 3-4 timer.

Kort om operationen

Du skal have anlagt en arterie-vene-fistel (AV-fistel). En AV-fistel er en forbindelse mellem to blodårer (en arterie og en vene).

Arterien og venen syes sammen lige over håndleddet eller ved albuen ved en mindre operation. Dermed udvides trykket i venen, så venen udvikler sig op ad armen til et tykt kar, som kan tåle at blive stukket i flere gange om ugen i forbindelse med dialyse. Udviklingen af karrene tager omkring 6 uger.

Du skal forvente at være på hospitalet i 3-4 timer i forbindelse med operationen.

Illustration af en AV-fistel

Vigtig forberedelse

Undgå at få taget blodprøver i armen op til operationen

De sidste 14 dage inden operationen, skal du undgå at blive stukket i den arm, hvor din AV-fistel skal anlægges.

Tag din medicin, som du plejer

Op til operationen kan du tage din medicin, som du plejer.

Gå i bad hjemmefra

Du skal tage et bad, før du møder på hospitalet på dagen for din operation. Du må ikke bruge creme efter badet.

Fjern makeup, neglelak og smykker

Under operationen sætter vi et måleapparat på en af dine fingre, som måler iltmætningen i dit blod. Derfor skal du fjerne neglelak og kunstige negle inden din operation. Du skal desuden fjerne al make-up hjemmefra. Tag ur, smykker og piercinger af og lad dem blive hjemme. Du har selv ansvaret for de ting, du tager med. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

Spis, som du plejer

Det er ikke nødvendigt at faste før operationen, så du kan spise og drikke, som du plejer.

Aftal at blive hentet af en pårørende

Vi anbefaler, at du bliver hentet af en pårørende, der kan følge dig hjem og hjælpe dig bagefter. Du må ikke selv køre bil eller cykle, før du har din fulde førlighed igen.

På hospitalet 

Du bliver ultralydsskannet

Vi ultralydsskanner dig, så lægen kan se, hvor fistlen skal anlægges.

Du bliver bedøvet

Normalt foregår operationen i lokalbedøvelse, men i nogle tilfælde vurderer vi sammen med dig, at operationen skal ske i fuld bedøvelse. Vi taler med dig om, hvad det har af betydning for dine forberedelser. I fuld bedøvelse får du lagt et drop i hånden med medicin, så du sover og ikke mærker noget. I lokalbedøvelse er du vågen, men armen er bedøvet ved et stik under kravebenet eller i armhulen.

Operationen

Når bedøvelsen virker, laver lægen et 4-5 cm langt snit i huden. Lægen anlægger AV-fistlen ved at sy de to blodårer sammen enten ved håndleddet eller ved albuen. Såret lukkes med tråd.

Operationen varer cirka 1-2 timer.

Opvågning efter operationen

Hvis du har været i fuld bedøvelse, kører vi dig til opvågningsafsnittet, hvor du vågner fra bedøvelsen. Du har fået en slynge på armen, og vi viser dig, hvordan den skal bruges. Vi holder øje med dig på opvågningsafsnittet, indtil du er klar til at komme hjem.

Risiko ved operationen

Ved operationer er der risiko for ubehag og komplikationer undervejs og bagefter. Hvis der er forhold, der gør, at du er udsat for en særlig risiko, taler vi med dig om det. 

  • Betændelse i såret (hyppighed: 1-2 %): Hvis det sker, kan det oftest behandles med antibiotika.
  • Nedsat følelse eller snurren omkring din AV-fistel eller i tommelfingeren (hyppighed: 10 %): Nedsat følelse eller snurren forsvinder oftest af sig selv efter 3-6 måneder, men i enkelte tilfælde vil den nedsatte følelse være permanent.

Hjemme igen

Vigtige forholdsregler de første 24 timer

Hvis du har været i fuld bedøvelse og kommer hjem samme dag, gælder der nogle regler for dig de første 24 timer. Vær opmærksom på, at du:

  • ikke bør være alene
  • ikke må køre bil
  • ikke må betjene maskiner
  • ikke bør drikke alkohol.

Hvis du har været lokalbedøvet, kan du have svært ved at bruge armen. Undersøg eventuelt, om du kan få hjælp fra en pårørende eller hjemmeplejen det første døgn.

Undgå tunge løft

Du skal undgå tunge løft med den opererede arm et par døgn efter operationen. Derefter kan du bruge den som før.

Kontakt dit forsikringsselskab, hvis du skal ud at rejse

Hvis du skal ud at rejse de første par måneder efter operationen, anbefaler vi, at du i god tid kontakter dit forsikringsselskab. Både forsikringsselskaber og flyselskaber kan have særlige retningslinjer, som du skal følge.

Du får mere information med hjem

Vi giver dig information om, hvad du skal være opmærksom på, når du er hjemme igen. I informationen kan du læse om praktiske forholdsregler og se, hvad du skal gøre i forhold til fx hygiejne eller smerter.

Få mere viden

Redaktør