Hvilke kolesterolmålinger kan bedst forudsige risiko for hjertekarsygdom?

Sænkning af kolesterol er en vigtig brik i den forebyggende behandling af hjertekarsygdomme. Læge og ph.d.-studerende på Herlev og Gentofte Hospital, Camilla​​ Johannesen har undersøgt, hvilken måling der bedst forudser risikoen for sygdom og død.

Vent...
For meget kolesterol i blodet øger risikoen for åreforkalkning, der kan udvikle sig til hjertekarsygdom. Sænkning af kolesterolniveauet er derfor en vigtig brik i den forebyggende behandling af hjertekarsygdom.

Men hvilke kolesterolmålinger er bedst til at forudsige risikoen for tidlig død og hjertekarsygdom?

Det har læge Camilla Ditlev Lindhardt Johannesen, Klinisk Biokemisk Afdeling, undersøgt hos 110.000 personer fra Herlev/Østerbroundersøgelsen.

Camilla er én af otte yngre forskere, der på hospitalets "Forskningens Dag" d. 7. november er udvalgt til at holde oplæg om sin forskning.

- Det primære fokus i dag er at sænke det kolesterol, som transporteres rundt i blodbanen i LDL-partikler, også kaldet LDL-kolesterol. Men forskning har vist, at kolesterol i andre partikler også medfører øget risiko for at udvikle åreforkalkning og hjertekarsygdom, fortæller Camilla Johannesen.

- Og faktisk peger vores resultater på, at måling af det såkaldte non-HDL-kolesterol og/eller apolipoprotein B sandsynligvis kan optimere den forebyggende behandling og dermed bidrage til at få nedbragt antallet af personer, som rammes af åreforkalkningsbetinget hjertekarsygdom og blodpropper, uddyber hun.


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor