​​​

Hei­di Shil Ed­del­i­en vin­der Sy­gep­le­je­pri­sen 2022

​Heidi Shil Eddelien fra Afdeling for Hjerne- og Nervesygdomme forsker i, hvordan patienter med stroke kan få et optimalt sammenhængende patientforløb og komme videre tilbage til livet. Det gør hun så godt, at hun netop er blevet belønnet for sit engagement og resultater med Herlev og Gentofte Hospitals Sygeplejepris 2022. ​​

Vent...


​​Som vinder af Sygeplejeprisen 2022 får Heidi Shil Eddelien 25.000 kr. – foruden æren. Og der er nok at bruge pengene på, siger hun:
- Min kandidat lavede jeg om præhospitale forløb, min ph.d. om patienters forløb på hospitalet, og jeg vil gerne kigge på forløbet efter
udskrivning i en post.doc., siger hun. 


- Som sygeplejerske for patienter med stroke møder man altid sine patienter – sine kunder – på deres værste dag. De lægger deres liv i vores hænder. Derfor er helt afgørende, at vi er nærværende og bruger alt, hvad vi har, for at hjælpe dem tilbage til livet og motivere dem til at genfinde mod og ressourcer. Der er stor forskel på at leve og overleve.

Sådan siger årets vinder af sygeplejeprisen, Heidi Shil Eddelien, mens hun tænder computeren på sit kontor i sengetårnet på 5. sal på Herlev-matriklen – den Neurovaskulære Forskningsenhed, som er en del af Afdeling for Hjerne- og Nervesygdomme. Her har hun forsket i temaer relateret til stroke siden 2018 – de seneste tre år som ph.d.-studerende.

- Når man bliver ramt af stroke, vil man komme til at se indad. Det er livsforandrende fysisk, psykisk og socialt. Den refleksion giver et momentum for forandring. Vi kan tage snakken om, hvad der er vigtigt for patienten. Hvordan kommer patienten tilbage til arbejdet? Eller hvad skal der ske, hvis patienten kommer hjem og ikke kan andet end at sidde i stolen til 'livet os skiller'? Mange patienter taler hellere om, hvad deres ægtefælle og børn ønsker. Sygeplejersker er eminente til at tage dette første nye skridt sammen med patienten, fortsætter hun.

Heidi Shil Eddelien veksler mellem alvor og latter. Begge dele hører til på et hospital. Hun smiler stort, da hun advarer om, at hun "altså vil komme til både at gestikulere, bruge power points og whiteboard og tusser", når hun skal introducere sine professionelle lidenskaber: Forskning i det sammenhængende patientforløb for mennesker ramt af stroke, statistik og kæmpestore datasæt og livslang læring for sig selv – og gerne også for andre.   

Patienterne er top-of-mind

I de fleste sætninger, hun leverer, er patienterne og deres forløb omdrejningspunkt. Allerede på sygeplejestudiets tredje semester fik hun interesse for det gode patientforløb og forstod, at lægens behandling på hospitalet kun er et enkelt skridt i patientens vej gennem systemet.

- Da jeg var i klinik, var jeg meget nysgerrig efter at se, hvordan man tog sig af patienterne i forskellige faser af patientforløbet. Så jeg tog tit knoglen og ringede til andre afdelinger og kolleger og sagde: 'Hey, jeg er studerende, må jeg gå med og se det og det?'

Det er jo for patienternes skyld, at vi er her, siger hun. Det er patienternes data, hun dechifrerer igen og igen og laver statistik på. Og det er af hensyn til fremtidens patienter, at hun konstant er på udkig efter ny viden.

​I sit kandidatspeciale beskæftigede hun sig med patientforløb fra første symptom til ankomst på hospitalet og beskrev den præhospitale forsinkelse og konsekvenserne af den, når patienter ikke reagerer hurtigt nok på symptomer. Resultaterne blev blandt andet brugt i den landsdækkende stroke-kampagne Red Hjernen i 2019. Efterfølgende fulgte et pilotstudie, hvor hun undersøgte effekten af fremskudt specialiseret neurologisk sygepleje i Akutmodtagelsen. I ph.d.'en, som hun nu er i gang med, undersøger hun sammenhængen mellem patienternes initiale sygepleje og sygelighed/dødelighed og patientens tilbagevenden til arbejdsmarkedet gennem først registerforskning, dernæst et interventionsstudie og til slut et kvalitativt studie.

Et stærkt drive – også til at inspirere andre

 Heidi Shil Eddelien er optaget af at dygtiggøre sig, involvere sig og inspirere andre til gavn for patienterne. Hun tog en selvvalgt og selvbetalt kandidatgrad og lagde frem til optagelsen på studiet gerne 15 ugentlige timers 'hyggeforskning', når hendes børn var lagt i seng, for at samle point til at komme ind.

Hun blev næstformand i Studienævnet på universitetet og kunne dermed arbejde videre med uddannelsesplanlægning efter sine 10 år som uddannelsesansvarlig på sin daværende afdeling, og i dag er hun medvejleder af Neurovaskulær Forskningsenheds medicinstuderende.

Hun er medlem af bestyrelsen for Dansk Selskab for Sygeplejeforskning blandt andet med ønsket om at inspirere sygeplejersker til at gå forskningsvejen og invitere dem ind i hendes egen forskning.

Desuden er hun altid klar til at holde et oplæg, til at tage med på en konference, involvere sig i nye forskningsgrupper og tværfaglige samarbejder. 

- Jeg er meget effektiv i den tid, jeg er på arbejde. Og jeg betragter mig selv som 'evighedsstuderende'. Jeg har altid en artikel i lommen, som jeg lige kan læse et afsnit af, mens jeg venter på patient eller en kollega. Forskningen er også min personlige interesse. Jeg er nørdet, og synes, at hjernen er det allermest interessante, vi har, siger hun.  

- Egentlig ville jeg gerne være racerkører, da jeg var helt ung. Men studievejlederen i folkeskolen sagde til mig, at det ikke var noget for piger, og i stedet sendte han mig i praktik på en husholdningsskole. Det var nu ikke noget for mig – jeg har altid være mere fascineret af blå blink.







Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor