Fiskeolietilskud kan forebygge børneastma

​Et stort studie udført ved Dansk BørneAstma Center på Gentofte Hospital under ledelse af Professor Hans Bisgaard viser, at fiskeolietilskud til gravide under sidste trimester af graviditeten nedsætter risiko for astma hos deres børn med 30 %.

​Studiet er netop blevet publiceret i verdens førende sundhedsvidenskabelige tidsskrift, New England Journal of Medicine og er gået verden rundt.

Det er første gang, at så stor en effekt på astma er blevet dokumenteret i et sådan studie, og resultaterne skyldes ikke mindst den grundighed, hvormed børnene er blevet fulgt og monitoreret på Dansk BørneAstma Center.

De 700 børn er blevet fulgt tæt i klinikken som COPSAC2010 (Copenhagen Prospective Studies on Asthma in Childhood) kohorten siden graviditeten og fødslen omkring år 2010 i et dobbelt-blindt, randomiseret og kontrolleret studie. De endelige analyser blev lavet, da det yngste barn var fyldt 5 år.

Studiet viste også, at en særlig gruppe kvinder havde ekstra gavn af fiskeolie - kvinder, som spiste mindst fisk og som havde en særlig variant af et gen, som gør det sværere at omsætte fiskeolie i kroppen, havde en effekt på astmaforebyggelse på over 50 % i forhold til kvinder, som fik placebo.
 

Fiskeolie til gravide.jpg

modelfoto

150.000 danske børn lider af astma, som dermed er den største kroniske børnesygdom herhjemme. Omkring 235 millioner mennesker er ramt på verdensplan.


Perspektiverne af fundet er vidtrækkende, idet den danske befolkning typisk spiser langt mere fisk end f.eks. i USA og Canada. Effekten af fiskeolietilskud i disse lande kunne derfor forventes at ligge endnu højere.

Her er et udpluk af de steder, hvor studiet er blevet beskrevet:

Redaktør