Børge Nordestgaard modtager prestigefuld, international pris for sin forskning i hjerte-kar-sygdomme

​Professor Børge Nordestgaard, Herlev og Gentofte Hospital, er tildelt Anitschkow-prisen 2022. Han modtager prisen for sit arbejde med forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme.

Vent...

Det er det europæiske selskab for åreforkalkning, EAS, som uddeler prisen, der gives som en anerkendelse af Børge Nordestgaards store bidrag til forskningsområdet.

- Prisen anerkender hans enestående bidrag til området for åreforkalkning og forbundne hjerte-kar-sygdomme. Professor Nordestgaards forskning har påvirket, og påvirker fortsat, området både nationalt og internationalt. Han er en værdig modtager af denne prestigefyldte pris fra European Atherosclerosis Society, lyder det blandt andet i begrundelsen.

Børge Nordestgaard, der er professor ved Københavns Universitet og overlæge på Klinisk Biokemisk Afdeling på Herlev og Gentofte Hospital, er beæret over at modtage prisen, som han får overrakt ved den kommende EAS-kongres i Milano i maj.

- Det er en stor anerkendelse, som jeg er både glad for og stolt over at modtage, og som vil være en drivkraft i mit fortsatte arbejde, siger han.


Børge Nordestgaard. Foto: Esben Zøllner Olesen for Novo Nordisk Fonden.​​

Kolesterol og fedt i blodet

Børge Nordestgaards forskning har blandt andet fokuseret på arveligt forhøjet kolesterol og ikke mindst betydningen af fedt i blodet, de såkaldte triglycerider, og lipoprotein(a).

- I sine vigtigste forskningsbidrag har professor Nordestgaard udnyttet styrkerne ved storstilede prospektive observationsbefolkningsstudier, randomiserede interventionsforsøg og genetisk epidemiologi til at undersøge sammenhængen mellem biokemiske og genetiske biomarkører med menneskelig sygdom, især hjerte-kar-sygdomme, lyder det blandt andet i begrundelsen. Her fremhæves også hans bidrag til internationale retningslinjer for håndtering af uhensigtsmæssige mængder af kolesterol og fedt i blodet.

- I min forskning har jeg det lange blik på. Det, der driver mig, er at lave så meget god forskning som muligt og på den måde få indflydelse på, hvordan vi bedst muligt hjælper så mange mennesker som muligt. Derfor vil jeg også fortsat forske i betydningen af kolesterol og fedt i blodet, og bidrage til at vi i endnu højere grad kan forstå, forebygge, diagnosticere og behandle de tilstande, der ligger til grund for hjerte-kar-sygdomme og andre store sygdomme, siger Børge Nordestgaard.

Børge Nordestgaard er den blot anden dansker, der modtager Anitschkow-prisen, som ledsages af et beløb på 10.000 euro.

Han startede i 2003 Herlev-Østerbroundersøgelsen med 160.000 danskere, som har været meget vigtigt i hans succesfulde forskning. Bl.a. på basis heraf modtog han tidligere to meget prestigefulde danske priser, Kirsten & Freddy Johansens pris i 2013 fra Københavns Universitet og Marie og August Krogh Prisen i 2020 fra Novo Nordisk Fonden.​


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor