Genoptræning, protese og paryk

​​Kommunerne har en række tilbud, man som brystkræftramt kvinde, kan vælge at benytte sig af.​

​​Genoptræning


​Nogen operationstyper giver ret til genoptræning efter operation for brystkræft. Genoptræningen forgår i din hjemkommune. Hvis du har ret til genoptræning, vil Afdeling for Brystkirurgi sørge for, at din kommune får besked og indkalder dig til dette.

Hvis du er i tvivl om hvorvidt du har ret til genoptræning, er du velkommen til at spørge din kontaktsygeplejerske til råds.

Proteser

Hvis du har fået fjernet et eller begge bryster, har du ret til brystproteser. En sygeplejerske på Afdeling for Brystkirurgi vil orientere dig om proteser, og også fremvise de forskellige protesetyper. Hvis du og sygeplejersken bliver enige om at du skal have en protese, vil hun indsende en ansøgning. Der er ca. to ugers behandlingstid, hvorefter du vil modtage en rekvisition, som du kan benytte hos proteseforhandlere.

Din kommune vil have en forhåndsaftale med en række forhandlere, men du er velkommen til at bruge rekvisitionen hos en hvilken som helst forhandler, du kan dog så risikere at skulle betale en difference selv.

Du har selv mulighed for at ansøge om protese på nedenstående link:

Elektronisk ansøgning om protese og hjælpemidler på borger.dk​

Paryk

​Hvis du skal igennem kemoterapi, vil du få tilbudt en paryk igennem kommunens hjælpemiddelgruppe, tag kontakt til din kommune for mere information.

Hjælp i hjemmet

Hvis du har brug for hjælp i hjemmet, er det også kommunen som står for visitationen. Hvis du og sygeplejersken allerede er blevet enige om at du får brug for hjælp efter udskrivelsen, vil sygeplejersken have kontaktet kommunens visitator. Hvis ikke, må du selv kontakte kommunen. ​​​​


Redaktør