Kontraststof der bruges ved radiologiske undersøgelser

​Kontraststof er del af mange røntgenundersøgelser og skanninger. Kontraststofferne gør, at forskel på blodkar, organer og væv er mere tydelig på billederne, hvilket ved nogle undersøgelser giver bedre mulighed for vurdering af billederne. Her kan du læse om de kontraststoffer, vi bruger på vores afdeling, eventuelle bivirkninger og de særlige forholdsregler, der er.

​​​​​​​​​​​​​

Forskellige typer af kontraststof

På Afdeling for Røntgen og Skanning anvender vi forskellige former for kontraststof afhængig af hvilken undersøgelse, der skal foretages: 

  • Gadoliniumholdigt kontraststof
  • ​Iodholdigtkontraststof
  • Kontraststof med Bariumsulfat
  • Kontraststof til Ultralydskanning
  • Manganholdigt kontraststof

​​Information om de forskellige kontraststoffer

I Patienthåndbogen på hjemmesiden Sundhed.dk kan du læse om de forskellige kontraststoffer, hvad de bruges til, birvirkninger og forholdsregler ved eksempelvis graviditet og amning.

Se patienthåndbogen på Sundhed.dk

Få mere viden

ESUR Guidelines for kontraststoffer er europæiske retningslinjer for brug af kontraststof til radiologiske undersøgelser. Det er dem vi følger på Afdeling for Røntgen og Skanning.

Du kan læse retningslinjerne på hjemmesiden for European Society of Urogenital Radiology.

I medicinhåndbogen​ har du mulighed for at læse om de specifikke produkter, som vi anvender. Her er både en indgang for sundhedsfagligt personale og borgere.

Se hjemmesiden medicin.dk

Redaktør