Vippelejeundersøgelse

Beskrivelse af undersøgelsen og vigtige forholdsregler.

Hvad er en vippelejeundersøgelse?

En vippelejeundersøgelse - også kaldet en tilttest - er en provokationstest, der bruges i udredning af besvimelse, hvor vi endnu ikke kender årsagen. Testen er positiv, hvis vi kan fremprovokere en besvimelse.

Formål med undersøgelsen

Formålet er at undersøge om besvimelsestilfælde kan skyldes en kredsløbsreaktion med puls og blodtryksfald.

Forberedelse

Du må indtage et let måltid senest 2 timer før undersøgelsen. Du må drikke, som du plejer, men det er bedst at afstå fra kaffe, te og alkohol.

Det er en god idé, at tage lidt frugt eller en lille madpakke med, da det efter undersøgelsen er ca. 3 timer siden, du sidst måtte spise.

Hvordan foregår undersøgelsen?

Mens du ligger på vippelejet optager vi din hjerterytme. Samtidig måler vi dit blodtryk vedvarende med både en fingermanchet og en almindelig blodtryksmanchet på overarmen.

For at fremprovokere en besvimelse vil vi eventuelt give dig en let massage på halspulsåren, mens du ligger på lejet. Lejet vippes langsomt op i stående stilling, og den lette massage gentages herefter.

Du bliver ikke på noget tidspunkt vippet frem og tilbage.
 

Når du er vippet op i stående stilling, skal du stå op i 25 minutter. Hvis undersøgelsen ikke giver noget resultat, får du et pust Nitroglycerin under tungen (blodkarudvidende hjertemedicin), hvorefter testen fortsætter i yderligere 15 minutter.

Besvimer du, bliver testen afbrudt og lejet vippes tilbage, så du hurtigt kommer til dig selv igen. Hvis du besvimer eller bliver utilpas, vil du få rigeligt koldt vand at drikke.

Efter testen informerer en læge dig om resultatet.

Undersøgelsens varighed

Undersøgelse og lægesamtale tager ca. 1½ time.

Risici og ubehag

Der er ingen kendte komplikationer ved undersøgelsen.

Hos patienter med meget udtalte forkalkninger af halspulsåren er der en ganske lille risiko for udløsning af blodprop i hjernen (0,5 %). Før undersøgelsen vil lægen derfor undersøge dig for forsnævring på halspulsåren ved at lytte efter mislyde med sit stetoskop. Undersøgelsen må ikke udføres, hvis der har været blodprop i hjernen inden for de sidste 3 måneder.

Nitroglycerin er et helt uskadeligt stof, men der er nogle få, som får hovedpine af medicinen. Du må gerne tage Panodil eller lignende, hvis det sker.

Hvis du besvimer, kan det i visse tilfælde tage lidt tid, inden du er helt frisk igen. Du må påregne, at blive her til du bliver frisk igen eller til du eventuelt har kørelejlighed.

Redaktør