Ultralydsskanning af led og muskler

Når ultralyd, som er en slags lydbølger, sendes ind i kroppen, opstår et ekko, der sendes tilbage og omdannes til et billede på en computerskærm på et ultralydsapparat.

Hvad er ultralydsskanning?

Ultralyd er en slags lydbølger, hvis frekvens ikke kan høres af det menneskelige øre. Når lydbølgerne sendes ind i kroppen, opstår et ekko, der sendes tilbage og omdannes til et billede på en computerskærm på apparatet.

Hvordan foregår undersøgelsen?

Du kan sidde op eller ligge ned på en briks, mens du bliver skannet. Du vil først få lidt gele på huden, hvorefter lægen fører skannerhovedet hen over det område, der skal undersøges.

Hvad kan skanningen bruges til?

Når du skannes, kan lægen vurdere dine led mere uddybende, end når du blot mærkes på udefra. 

Skanningen kan blandt andet afgøre, om du har betændelse (inflammation) i dine led, muskler eller sener.

Ultralydsskanning kan også bruges som en hjælp til lægen i forbindelse med udtømning af væske eller indsprøjtning i leddet.

Udtømning af væske

Hvis du har meget væske i et led, kan det være nødvendigt at tømme det. Det vil lindre dine symptomer, og samtidig give lægen mulighed for at undersøge væsken. 

Væsken kan blandt andet undersøges for bakterier, eller for krystaller som ses ved urinsyregigt (Podagra).

Indsprøjtning af binyrebarkhormon

Hvis det undersøgte område viser tegn på betændelse (inflammation), vil lægen tilbyde dig en indsprøjtning med binyrebarkhormon og/eller lokalbedøvelse. Binyrebarkhormon virker ved at dæmpe betændelsen, og du vil mærke at smerter og hævelser i dit led aftager.

Bivirkninger 

Ultralydsbølger er ganske ufarlige, og der er ingen risiko forbundet med selve skanningen.

Hvis du får indsprøjtet binyrebarkhormon, kan du det første døgn opleve en forværring af dine smerter i det område, hvor indsprøjtningen er givet. Det er helt normalt.

Binyrebarkhormon kan også give dig blussende kinder, varmefornemmelse, hjertebanken, pletblødning, søvnbesvær eller påvirkning af dit humør. Disse bivirkninger varer som regel kun nogle få døgn.

Binyrebarkhormon kan få dit blodsukker til at stige, hvilket kun har betydning, hvis du har sukkersyge. 

Indsprøjtning med binyrebarkhormon øger ikke din risiko for knogleskørhed. Ved udtømning af væske og /eller indsprøjtning, er der en meget lille risiko for infektion, idet bakterier fra din hud kan føres med ind i leddet eller senen.

Hvis du mod forventning efterfølgende observerer rødme og hævelse, eller hvis du får feber, skal du straks kontakte lægen. 

Yderligere spørgsmål

Er du i tvivl eller har yderligere spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte klinikken. 

Redaktør