Ultralydsskanning af hjertet gennem spiserøret

Beskrivelse af undersøgelsen og vigtige forholdsregler.

Hvad er en Esophagus ekkokardiografi?

Esophagus ekkokardiografi er en ultralydundersøgelse af hjertet gennem spiserøret. 

Ultralyd er lydbølger, der ikke kan høres af mennesker, men som kan omsættes i billeder.

Formålet med undersøgelsen

Vi undersøger hjertet systematisk. Med ultralyd kan vi bl.a. undersøge hjerteklappernes struktur og se efter specifikke sygdomme. 

Vi laver undersøgelsen gennem spiserøret, fordi hjertet ligger umiddelbart foran spiserøret. På denne måde opnår vi den bedst mulige billedkvalitet.

Forberedelse til undersøgelsen

Faste

Du skal faste før undersøgelsen. Det vil sige, at du ikke må spise, ryge eller tygge tyggegummi i mindst 4 timer før undersøgelsen og at du ikke må drikke væske i mindst 2 timer før.

Medicin

Du må tage din sædvanlige medicin med lidt vand. Hvis du får insulin, skal du lave en særlig aftale med din egen læge om, hvordan du skal tage insulinen i forbindelse med undersøgelsen. 

Fortæl os, hvis du får blodfortyndende medicin.

Tænder

Hvis du har protese eller delprotese, skal du tage den ud før undersøgelsen. Du skal fortælle os, om du har løse tænder, broer, stifttænder eller lignende. Ved undersøgelsen får du en bideskinne i munden for at beskytte dine tænder og den slange (probe), der føres gennem spiserøret.

Spiserøret

Det er vigtigt, at du fortæller os, hvis du har eller har haft sygdomme i spiserøret, eller hvis du har problemer med at synke, så vi kan tage hensyn til det.

Hvordan foregår undersøgelsen?

Ved undersøgelsen er der en eller flere læger og en sygeplejerske tilstede.

Du får:

  • lagt en tynd kanyle i en blodåre.
  • afslappende medicin gennem kanylen i blodåren.
  • sprayet lokalbedøvelse i svælget.
  • ført en bøjelig slange med et ultralydshoved ned i spiserøret og mavesækken gennem bideskinnen. Slangen er ca. 1 cm i diameter.

Når slangen føres ned i spiserøret, kan det føles som om, du skal kaste op. Fornemmelsen forsvinder normalt, når slangen er på plads, men hvis du har brug for det, kan du få medicin mod kvalme.

Du ligger på venstre side:

Da dit svælg er bedøvet, kan du ikke synke det mundvand, der dannes under undersøgelsen. Det er vigtigt, at du lader mundvandet løbe ud, og derfor lægger vi et håndklæde på lejet til at opsamle mundvandet. Det kan være vi suger mundvandet væk - ligesom hos tandlægen.

Hvor lang tid tager det?

Det er meget forskelligt, hvor lang tid undersøgelsen tager, men du skal regne med ca. 45 min. 

Vær opmærksom på, at meget af tiden går med forberedelse.

Efter undersøgelsen

Du må først spise og drikke igen en time efter undersøgelsen. Det skyldes, at du kan risikere at få noget galt i halsen, fordi dit svælg har været bedøvet.

Hvis du har fået afslappende medicin, kan du være påvirket resten af dagen. Du må derfor ikke selv køre hjem. Du må heller ikke arbejde på stillads eller med farlige maskiner.

Svar på undersøgelsen

Du får svar kort efter undersøgelsen. Vi anbefaler, at du har pårørende med til samtalen, da din evne til at huske kan være påvirket af den medicin, du har fået.

Risiko ved undersøgelsen

Undersøgelsen er meget sikker. I sjældne tilfælde bløder det fra spiserøret som følge af rifter i slimhinden.

Redaktør