Tyndtarmen - MR-skanning med faste

En MR-skanner er en kraftig magnet, der ved brug af radiobølger danner detaljerede billeder af tyndtarmen. Inden undersøgelsen skal man faste.

Kort om undersøgelsen

Du skal have lavet en MR-skanning (Magnetisk Resonans-skanning) af tyndtarmen. Ved en MR-skanning danner radiobølger og et kraftigt magnetfelt detaljerede billeder af kroppens indre. Vi bruger kontraststof ved undersøgelsen, hvis vi vurderer, at det kan give flere informationer.

Undersøgelsen kan bruges til at se efter forsnævringer eller betændelse i tarmen.

Undersøgelsen varer i alt cirka 2 timer, men det er en god idé at afsætte cirka 3 timer, da der kan opstå ventetid.

Foto af MR-skanner
Sådan kan en MR-skanner se ud.

Vigtig forberedelse

Du skal faste i 2 timer 

Du skal møde fastende. Det betyder, at du ikke må spise og drikke de sidste 2 timer før din aftale. Resultatet af undersøgelsen kan ikke bruges, hvis du har noget i mavesækken, og vi kan derfor være nødt til at aflyse undersøgelsen.

Tag din medicin med et lille glas vand

Op til undersøgelsen kan du tage din vanlige medicin med et lille glas vand, selvom du faster.

Giv besked, hvis du har metal i kroppen

Visse genstande af metal må ikke komme i en MR-skanner på grund af dens kraftige magnetfelt. Vær opmærksom, hvis du fx har:

  • metalklips i hjernen
  • pacemaker (bemærk, at der kan sidde metal tilbage, selv om din pacemaker er fjernet)
  • stent
  • indopererede hjælpemidler som fx øreimplantat og insulinpumpe
  • kunstige lukkemuskler
  • metalsplinter i øjne/krop
  • elektroniske stimulatorer
  • tandprotese med magnetiske tryklåse.

Du skal kontakte den læge eller afdeling, der har henvist dig, hvis noget af dette er relevant for dig, og I ikke allerede har talt om det. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har metal i kroppen, som påvirker skanningen, så sig det også til os ved undersøgelsen.

Hav ikke løse metalgenstande på dig til MR-skanningen

Du må ikke have tøj eller andre genstande på dig, som indeholder metal. Det kan fx være:

  • smykker, ur, hårpynt og piercinger eller lignende
  • tøj med metal fx lynlås og knapper
  • sportstøj
  • høreapparater (men tag dem gerne med på hospitalet)
  • nikotinplaster eller plaster med medicin
  • blodsukkermåler
  • metalbandage
  • mobiltelefon, penge eller kreditkort.

Hvis du er i tvivl, så spørg os. Vi anbefaler, at du lader smykker og andre værdigenstande blive derhjemme, og at du fjerner eventuelle piercinger hjemmefra. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

Kontakt os, hvis du er gravid eller er opereret for nyligt

Hvis du er eller kan være gravid, eller hvis du er blevet opereret indenfor de seneste 6 uger, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Forbered dig, hvis du har klaustrofobi

Hvis du har klaustrofobi, skal du kontakte den læge eller afdeling, der har henvist dig. De kan give dig beroligende medicin, som du kan tage inden undersøgelsen.

Undersøgelsen

Du skal drikke kontraststof

Når du kommer, får du udleveret 900 ml kontraststof, som du skal drikke over cirka 1 time inden selve skanningen. Under selve skanningen får du også kontraststof direkte i en blodåre.

Vi gennemgår et kontrolskema sammen

Før undersøgelsen går vi igennem et skema sammen med dig, hvor vi stiller dig en række spørgsmål. Nogle af spørgsmålene har den læge eller afdeling, der henviste dig, allerede stillet, men vi spørger igen for din sikkerheds skyld. Vi gennemgår også selve undersøgelsen med dig, før vi går i gang.

Sig til, hvis du har grøn stær eller forstyrrelser i hjerterytmen

I forbindelse med undersøgelsen giver vi dig medicin, som får din tarm til at slappe af. Medicinen kan have bivirkninger, hvis du har grøn stær eller forstyrrelser i hjerterytmen. Du skal derfor sige det til os inden undersøgelsen, hvis du lider af enten grøn stær eller forstyrrelser i hjerterytmen.

Undersøgelsen

Vi udleverer ørepropper eller høreværn, da skanneren støjer en del, når vi tager billeder. Vi hjælper dig til rette på det leje, som kører dig på plads i MR-skanneren.

Du får medicin i en blodåre for at få tarmen til at slappe af.

Du skal ligge helt stille under skanningen, så billederne bliver skarpe. Du er alene i rummet, mens du bliver skannet, men vi kan se og tale med dig hele tiden.

Efter undersøgelsen

Du kan få bivirkninger

Nogle af de mest almindelige bivirkninger ved medicin, der får tarmen til at slappe af, er kortvarige synsforstyrrelser og svimmelhed. Hvis det sker for dig, må du ikke selv køre bil eller betjene maskiner, før det går over.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen. Du kan også se svaret på undersøgelsen på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk.

Få mere viden

Redaktør