Tryk på midter-nerven ved håndleddet, operation for

Tryk på midternerven ved håndleddet, også kaldet Karpaltunnelsyndrom, behandles ved at operere ledbåndet.

Du skal opereres for tryk på midternerven ved håndleddet, hvilket også hedder Karpaltunnelsyndrom. Lidelsen opstår, når midternerven (nervus medianus) er udsat for tryk under et ledbånd ved håndleddet. Det giver en sovende fornemmelse i fingrene på tommelfingersiden af hånden.

Lidelsen kan give smerter og problemer med at holde om ting på grund af føleforstyrrelser og/eller nedsat kraft i tommelfingeren.

I de fleste tilfælde kan man ikke finde en speciel årsag til sygdommen. Den forekommer dog lidt oftere hos gravide, hos sukkersygepatienter og hos gigtpatienter. Tilstanden kan også skyldes håndledsbrud eller visse former for overbelastning.

Behandling

Der er grund til operation, hvis de sovende fornemmelser ikke forsvinder i løbet af nogle måneder efter:

  • eventuel behandling af en kendt årsag
  • forsøg med aflastning ved brug af håndledsskinne om natten
  • manglende virkning af blokade med binyrebarkhormon

Den mest almindelige måde at operere på er at operere ledbåndet gennem et ca. 5-6 cm langt snit ved håndleddet og i hånden.

Enkelte patienter er velegnede til kikkertoperation. 

Forberedelse

På apoteket kan du købe Paracetamol (Panodil eller Pamol) og Ipren, som er de smertestillende piller, vi anbefaler efter operationen.

På operationsdagen skal du sikre dig, at du ikke har sår eller rifter på hånden. Du må heller ikke have neglelak, kunstige negle eller smykker på, da det kan forøge risikoen for infektion og kan medføre, at operationen bliver udsat.

Du skal sørge for at have en bluse på, hvor der er plads til en stor bandage om hånden.

Rygning

Rygning øger risikoen for komplikationer efter operationen.

Hvis du er ryger, anbefaler vi derfor, at du stopper med at ryge mindst 8 uger før operationen, samt 4 til 8 uger efter operationen.

Selvom der måske er kortere tid til din operation, anbefaler vi fortsat, at du undgår rygning, da vi ved, at det hjælper helingsprocessen.

Alkohol

Alkoholindtag øger risikoen for komplikationer efter operationen.

Drikker du mere end 4 genstande dagligt, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du 4 uger inden operationen holder helt op med at indtage alkohol. Det vil medvirke til, at nedsætte risikoen for infektioner, blødninger og hjerte-lungeproblemer efter operationen.

Operationen

Du møder i Operationsmodtagelsen på Gentofte Hospitalsvej 1, 1. sal på det aftalte tidspunkt.

Du skal ikke møde fastende. Operationen foregår i lokalbedøvelse.

Efter operationen

I forbindelse med operationen får du en stor bandage om hånden. Bandagen kan efter 3-5 dage formindskes eller udskiftes med et plaster. Herefter må du gradvist begynde at bruge hånden.

Efter 12-14 dage fjernes trådene enten hos egen læge eller i Håndkirurgi, klinik 1. Dette aftaler du med kirurgen.

Du kan efter nogle dage finde dit operationsnotat på www.sundhed.dk

Smerter og føleforstyrrelser

I de fleste tilfælde forsvinder eventuelle natlige smerter hurtigt. Den sovende fornemmelse forsvinder som regel først i løbet af et par uger eller måneder.

Har lidelsen stået på i lang tid, eller hvis symptomerne har været særligt kraftige, kan der gå længere tid, før føleforstyrrelserne aftager. I nogle tilfælde forsvinder symptomerne ikke helt. Dette ses specielt hos ældre.

Der vil ofte være ømhed ved håndroden på grund af overskæringen af ledbåndet. Ømheden, samt eventuel overfølsomhed ved arret vil aftage gradvist inden for 3-6 måneder efter operationen.

Smertestillende

Hvis kirurgen vurderer, at der behov for stærkere smertestillende end Paracetamol og Ipren, vil du få tabletter til de første dage.

Andre forholdsregler

Hvis du har hjemmepleje, skal du selv orientere dem om din operation.

Du kan ikke selv køre hjem fra hospitalet. Vi anbefaler, at du ikke kører bil, før hånden er fuldt funktionsdygtig.

Sygemelding gives almindeligvis i op til 6 uger, afhængigt af dit erhverv.

Udlandsrejser

Skal du ud at rejse, anbefaler vi, at du i god tid inden operationen kontakter dit forsikringsselskab. De første måneder efter en operation kan der være forhold, der gør, at forsikringsselskabet ikke vil dække eventuelle skader/sygdom.

Risici ved operationen

Som ved enhver anden operation er der en risiko for infektion eller blodansamling. Denne risiko er mindre end 1%.

I få tilfælde (1%) kan operationen medføre en forbigående ny føleforstyrrelse i en eller flere fingre. Det sker hyppigst efter kikkertoperation.

Meget sjældent kan der være tale om varige føleforstyrrelser på grund af overskårne nervegrene. 

Redaktør