Stødbehandling (DC-konvertering)

Du har uregelmæssig hjerterytme og fået tilbudt stødbehandling.

Denne patientinformation henvender sig til dig, der har uregelmæssig hjerterytme og nu har fået tilbudt stødbehandling.

Hvad er stødbehandling?

Ved stødbehandling udsætter man hjertet for et kortvarigt elektrisk stød. På den måde forsøger man at afbryde de uregelmæssige hjerteslag og give plads til, at hjertet kan finde sin normale rytme igen. Stødet foregår i fuld bedøvelse.

Behandlingen har været brugt siden 1960’erne. Den kaldes også DC-konvertering (DC = direct current).

Før du kommer til behandlingen

Det er vigtigt, at du faster inden behandlingen:

  • Du må ikke spise fra kl. 24.00, men du må gerne drikke saft og vand frem til kl. 8.00.
  • Du må ikke drikke efter kl. 8.00.
  • Du skal tage din morgenmedicin, som du plejer, hvis du ikke har fået andet at vide.

Har du sukkersyge / diabetes: Tag IKKE din sukkersygemedicin om morgenen, men vent til efter din fasteperiode og stødbehandling.

  • Du må spise frem til kl. 4.00 og drikke vand og saft frem til kl. 8.00.

Når du ankommer til hospitalet

Du skal møde på Afdelingen for Hjertesygdomme, sengeafsnit 3, Gentofte Hospitalsvej 4, 1.sal, hvor du bliver modtaget af en sekretær eller sygeplejerske.

Du får skrevet journal af en læge og en sygeplejerske. De gentager oplysninger om behandlingen for dig, og du giver dit formelle samtykke til behandlingen.

Hvordan foregår behandlingen?

Lægen og sygeplejersken, som du har talt med, står for din behandling sammen med en narkoselæge og -sygeplejerske.

Sygeplejersken sætter en trådløs sender (telemetri) på din brystkasse. Via senderen kan vi overvåge din hjerterytme, mens du er i afdelingen.

Sygeplejersken lægger et tyndt plastikrør i en blodåre på din håndryg eller i din arm. Det skal bruges til at give bedøvelse igennem.

Du får også sat 2 store klistermærker med elektroder på - en på brystet og en på ryggen. Via de to klistermærker bliver en elektrisk impuls sendt gennem hjertet.

Hvor lang tid tager det?

Bedøvelsen og behandlingen varer 5-10 min.

Efter behandlingen

Du vågner i løbet af ganske få minutter. Når du er klar til det, får du noget at spise og drikke.

Første gang du står ud af sengen, kan du være lidt svimmel. Personalet er på stuen til at hjælpe dig.

Derefter skal du have senderen på i to timer, så vi kan holde øje med din hjerterytme. Normalt kan du udskrives 2 timer efter behandlingen.

Inden du går hjem, taler du med en læge eller en sygeplejerske, som fortæller, hvilken medicin, vi anbefaler, at du fortsætter med. I taler også om den videre kontrol.

Du må ikke køre bil resten af dagen. Selv om du føler dig klar efter bedøvelsen, kan din dømmekraft og reaktionsevne være påvirket.

Tiden efter behandlingen

Den uregelmæssige hjerterytme kan komme igen i månederne efter stødet. Behandlingen kan gentages, hvis det er sandsynligt, at et nyt stød kan føre til en længere periode med normal hjerterytme.

Men hvis det ikke er sandsynligt, må du som regel betragte den uregelmæssige hjerterytme som kronisk. I så fald får du medicin, der kan holde din hjertefrekvens på et passende niveau.

Bivirkninger

Stødbehandling anses for at være ganske ufarlig.

Huden under de to klistermærker bliver ofte lidt forbrændt. Det er ufarligt og forsvinder i løbet af et par dage. Det kan evt. lindres med creme.

Efter behandlingen kan hjerterytmen være for langsom. Derfor kan det være nødvendigt at overvåge din hjerterytme i længere tid, sådan at du skal være indlagt længere end planlagt.

Den farligste komplikation er risikoen for en blodprop i hjernen. Risikoen er lille, når den blodfortyndende behandling har været velreguleret i ugerne op til behandlingen. Derfor er vi ekstra opmærksomme på dit blods evne til at størkne (dine INR-værdier), og om du har taget din medicin regelmæssigt op til behandlingen.

Kontrol

Efter cirka en måned skal din hjerterytme kontrolleres med elektrokardiogram (EKG). Du skal aftale tidspunktet for kontrollen, dér hvor din blodfortyndende behandling bliver kontrolleret.

Blodfortyndende medicin

Du skal fortsætte med den blodfortyndende behandling i minimum en måned efter behandlingen. Mange skal fortsætte med blodfortyndende behandling i en længere periode, nogle resten af livet.

Hvor længe du skal tage blodfortyndende medicin afgør lægen sammen med dig.

Hvor kan jeg læse mere?

Du kan læse mere om behandlingen af uregelmæssig hjerterytme og atrieflimren/atrieflagren på Hjerteforeningens hjemmeside - www.hjerteforeningen.dk.

Redaktør