Stik- og snituheld (Med risiko for smitte)

Hvis man har stukket eller skåret sig, er der risiko for smitte med virus. Vi vaccinerer mod leverbetændelse og eventuelt difteri og stivkrampe.

Kort om besøget

Når du har stukket eller skåret dig, eller hvis du har været udsat for en anden persons blod på et sår eller slimhinder, er der risiko for, at du er blevet smittet med virus. Vi har derfor taget blodprøver for leverbetændelse (hepatitis B og C) og HIV, og du har fået den første ud af fire vaccinationer for leverbetændelse. Hvis du tidligere har haft hepatitis B, eller hvis du allerede er vaccineret mod hepatitis B, kan du måske nøjes med den ene vaccination. Du har eventuelt også fået en vaccination mod difteri og stivkrampe.

Når du kommer hjem

Kontakt din egen læge ved tegn på betændelse

Du skal ringe til din egen læge eller Akuttelefonen 1813 uden for din egen læges åbningstid ved følgende symptomer:

  • Rødme.
  • Smerter eller svie.
  • Feber.

Sikker sex

Vi anbefaler, at du og din partner bruger kondom, indtil du har fået svar på alle blodprøver og ved, om du har fået en infektion. Det vil sige i op til 3 måneder efter uheldet.

Du får svar på blodprøverne hos din egen læge

Du får svar på blodprøverne hos din egen læge efter 7-10 dage. Hvis du skal have taget ekstra prøver, eller hvis du skal have ekstra vaccinationer, sker det også hos din egen læge.

Hvis der er risiko for HIV-smitte, skal du kontakte Infektionssygdomme, klinik 1 på Herlev Hospital den første hverdag efter dit besøg på Akutklinikken. Se telefonnummeret under kontaktoplysningerne.

Til personale fra Herlev Hospital, Gentofte Hospital og RegionH Psykiatri

Førstkommende hverdag efter dit besøg på Akutklinikken skal du kontakte sekretæren på Mave-, Tarm- og Leversygdomme, klinik 1 efter kl. 12, hvor den videre behandling og opfølgning varetages.

Hvis der er risiko for HIV-smitte, skal du kontakte Infektionssygdomme, klinik 1 på Herlev Hospital den første hverdag efter dit besøg på Akutklinikken. Se telefonnumrene under kontaktoplysningerne.

Kom til kontrol

Du skal komme til kontrol efter 1 måned og igen efter 3 måneder, hvor vi tager blodprøver for at udelukke HIV-smitte og leverbetændelse (hepatitis B og C).

Som ansat på Gentofte Hospital har du mulighed for at blive revaccineret på Akutklinikken Gentofte. Dette skal aftales med Mave-, Tarm- og Leversygdomme, klinik 1. Husk, at du selv skal bestille tid til nye blodprøver hos laboratoriet.

Praktiske forholdsregler

Vaccination mod stivkrampe

Hvis vi har givet dig en vaccine mod stivkrampe på hospitalet, er det normalt, at huden er rød, hævet eller øm i området, hvor vaccinen er givet. Det går over efter cirka en uge.

Vaccinationer mod leverbetændelse

Hvis du ikke tidligere er vaccineret og ikke før har haft hepatitis B, skal du have tre opfølgende vacciner mod leverbetændelse (hepatitis B) efter 1, 2 og 12 måneder.

Hvis du er fuldt vaccineret for hepatitis B, skal du ikke have flere vacciner.

Værd at vide

Vi giver din læge besked

Vi sender information om dit besøg på hospitalet til din praktiserende læge. Hvis du ikke ønsker, at din læge skal modtage besked fra hospitalet, skal du sige det til os.

Fortæl om din oplevelse

Vi vil meget gerne høre fra dig med både ris og ros omkring dit ophold på hospitalet. Du kan finde kontaktoplysninger på vores hjemmeside www.gentoftehospital.dk. Hvis du overvejer at klage over din behandling, kan du kontakte hospitalets patientvejledere, som er uvildige rådgivere. På www.regionh.dk/patientrettigheder kan du læse mere om mulighederne for at klage.

Dine personlige data

Region Hovedstaden anvender de personoplysninger, du giver os i forbindelse med din henvendelse.
Du kan læse mere om formålet med anvendelsen samt dine rettigheder på vores hjemmeside: www.regionh.dk/persondatapolitik 

Få mere viden

Redaktør