Smerter - behandling med Tramadol

Tramadol lindrer moderate til stærke smerter. Man kan bruge Tramadol alene eller sammen med andre præparater.

Hvad bruges Tramadol til?

Tramadol lindrer moderate til stærke smerter. Du kan bruge Tramadol alene eller sammen med andre præparater, f. eks. til at lindre ryg-, muskel- og ledsmerter.

Tramadol er et syntetisk fremstillet morfinlignende stof, der findes i en lang række smertestillende midler. 

Præparaterne sælges blandt andet under navnene Dolol, Mandolgin, Nobligan, Tradolan, Gemadol, Tadol og Tramadol.   Alle præparaterne kræver recept.

Hvordan virker Tramadol?

Tramadol virker ved at dæmpe de impulser fra dit nervesystem, der sender besked til din hjerne om, at noget er galt og gør ondt. 

Du kan mærke en virkning inden for en time efter du har taget medicinen. Virkningen varer omkring 4-6 timer.

Tramadol findes også som depottabletter (Retard). De er lidt længere tid om at virke, men til gengæld virker de i op til 12 timer, efter du har taget dem.

Hvordan tages Tramadol?

Tramadol findes som kapsler á 50 mg. Normalt tages 1-2 kapsler 3-4 gange om dagen. 

Hvis du har konstante smerter, anbefaler vi dig at tage din Tramadol på faste tidspunkter fordelt over døgnets timer, dog højest 4 gange dagligt.Hvis du ikke har ondt hele tiden, kan du tage Tramadol efter behov. Den maksimale dosis er stadig 400 mg i døgnet.

Du kan også tage Tramadol som depottabletter á 100, 150 eller 200 mg, højst 2 gange dagligt.

Tramadol findes også som stikpiller, dråber og som væske til indsprøjtning.

Bivirkninger

Hvis du holder dig til de doser, som vi anbefaler, er risikoen for alvorlige bivirkninger kun ganske lille.

De mest almindelige bivirkninger er kvalme, opkastning og/eller forstoppelse. Du kan blive svimmel, træt og døsig.

Det er også normalt at få tør mund, hovedpine og begynde at svede eller få rødmen på huden, men det er sjældent et større problem.

Hvis du overskrider de doser, som vi anbefaler, kan du få alvorlige bivirkninger.  I modsætning til morfin-præparater er din risiko for at blive afhængig meget lille. 

Udtrapning

Det kan være nødvendigt at trappe langsomt ud af behandlingen med Tramadol, især hvis du har taget det fast i lang tid. Du kan få råd og vejledning om dette i klinikken, eller hos din egen praktiserende læge.

Tramadol og anden medicin

Hvis du tager nervemedicin eller sovemedicin sammen med Tramadol, øger det din risiko for bivirkninger. Du kan blive døsig og omtumlet. Vi anbefaler dig at tale med din læge om det, hvis du har brug for denne type medicin samtidig med, at du tager Tramadol.

Du kan sagtens tage smertestillende medicin som f.eks. Pinex og Ibuprofen sammen med Tramadol. Ofte vil din læge vælge at kombinere disse præparater. Stofferne forstærker nemlig hinandens virkning og hjælper dermed bedre på dine smerter.

Trafik og arbejdssikkerhed 

Tramadol er mærket med ”rød advarselstrekant”, og kan ligesom alkohol virke sløvende og påvirke din reaktionsevne. Du skal derfor være meget forsigtig, når du færdes i trafikken eller betjener maskiner, når du tager Tramadol.

Læs eventuelt mere på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside under ”Trafikfarlig medicin”.

Alkohol

Vi fraråder dig at drikke alkohol sammen med Tramadol. Alkohol forstærker den sløvende virkning, der kan være ved Tramadol. Samtidig forstærker Tramadol alkoholens effekt. 

Graviditet og amning

Vi anbefaler dig så vidt muligt at undgå Tramadol, hvis du er gravid eller ammer. Ellers bør du tale med din læge om, hvilken dosis du kan tage.

Kontrol 

Du behøver ikke komme til kontrol, når du tager Tramadol.

Yderligere spørgsmål

Er du i tvivl eller har yderligere spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte klinikken. Derudover henviser vi til indlægssedlen i pakken med medicin.

Kontakt

Telefon 38 67 32 23 Man, tirs, tors: klokken 8:00 - 15:00 Ons: klokken 8:00 - 18:00  Fre: klokken 8:00 - 14:00

Redaktør