Skadet knæ behandlet med knæskinne

Et skadet knæ kan behandles med en skinne, som stabiliserer knæet og støtter benet.

Kort om besøget

Vi har undersøgt dig og konstateret, at du har fået en skade på dit knæ. Vi har givet dig en skinne på, der stabiliserer knæet og støtter dit ben. Vi har indstillet skinnen, så den passer til dig, og du må ikke ændre på indstillingerne uden at tale med en læge om det først.
Du må:

☐ tage skinnen af, når du skal i bad
☐ tage skinnen af om natten
☐ ikke tage skinnen af

☐ støtte på benet
☐ ikke støtte på benet.

Hvis du har behov for krykker, har vi givet dig nogle, du må låne med hjem.

Når du kommer hjem

Bevæg foden, tæerne og hoften

Du skal bøje i hoften og vippe med foden og tæerne flere gange dagligt, mens du har skinnen på. Det holder blodomløbet i gang og mindsker risikoen for, at leddene bliver stive.

Tag smertestillende medicin, så længe du har ondt

Du skal tage smertestillende medicin, så længe du har ondt. Du kan købe smertestillende medicin i håndkøb. Læs på pakken, hvor meget medicin du må tage. Hvis du har brug for ekstra behandling af dine smerter, skal du kontakte din egen læge.  

Du kan lindre skaden med POLICE

Du skal følge POLICE-princippet for at lindre og begrænse skadens omfang. Du skal fortsætte, til hævelsen er væk og i minimum 2 dage.

  • P = Protection: Beskyt det skadede område. Der kan være behov for brug af bandage eller sportstape i en kortere periode.
  • OL = Optimal Loading: Det skadede væv har godt af at blive belastet. Du må derfor gerne støtte på benet og bevæge knæet, hvis det ikke forværrer smerterne.
  • I = Ice: Kom et isomslag om knæet 3-5 gange dagligt i 20-30 minutter. Brug fx en pose is og læg et viskestykke rundt om, så huden ikke kommer i kontakt med isen.
  • C = Compression: Brug støttebind, undtagen når du sover.
  • E = Elevation: Hold benet højt, når du sidder eller ligger.

Tag skinnen rigtigt af og på

Hvis du må tage skinnen af, skal du løsne alle stropperne.
Når du skal have skinnen på igen, skal du sætte dig på en stol, seng eller sofa med benet strakt og åbne alle stropperne og brede polstringen ud.

Foto af knæskinnen

Læg skinnen under benet, så de to hængsler sidder lige ud for det øverste af knæskallen. Luk polstringen om benet.

Foto af knæskinnens stropper

Spænd stropperne ved at starte med den, der sidder tættest på knæet, og bevæg dig op og ned ad benet.

Skinnen sidder allerbedst under tøjet. Skinnen skal sidde tæt ind til benet, men den må ikke stramme mere, end at du kan få en finger ind under remmene. Man skal åbne og lukke via hægterne, og justere stropperne i takt med at hævelsen falder. Du må ikke ændre på indstillinger. Kontakt din egen læge eller Akuttelefonen 1813 uden for din egen læges åbningstid, hvis du føler, at skinnen sidder forkert. 

Kom til kontrol

Du skal til kontrol, hvor vi sikrer os, at knæet heler, som det skal. Her taler vi også med dig om din videre behandling. Du er meget velkommen til at tage en pårørende med. Vi indkalder dig med digital eller fysisk post, eller vi ringer til dig med information om tid og sted.

Hvis du oplever forværring inden din kontrol, skal du ikke vente, men i stedet kontakte din egen læge. Ved akut forværring skal du kontakte Akuttelefonen 1813.

Værd at vide

Smid bandagen ud, når du er færdig med at bruge den

Bandagen kan ikke genbruges. Når du er færdig med at bruge den, skal du smide den ud.

Aflevér krykkerne efter brug

Når du ikke længere har brug for krykkerne, skal du returnere dem til til os eller det hospital, hvor du fik dem udleveret.

Vi giver din læge besked

Vi sender information om dit besøg på hospitalet til din praktiserende læge. Hvis du ikke ønsker, at din læge skal modtage besked fra hospitalet, skal du sige det til os.

Fortæl om din oplevelse

Vi vil meget gerne høre fra dig med både ris og ros omkring dit ophold på hospitalet. Du kan finde kontaktoplysninger på vores hjemmeside www.gentoftehospital.dk. Hvis du overvejer at klage over din behandling, kan du kontakte hospitalets patientvejledere, som er uvildige rådgivere. På www.regionh.dk/patientrettigheder kan du læse mere om mulighederne for at klage.

Dine personlige data

Region Hovedstaden anvender de personoplysninger, du giver os i forbindelse med din henvendelse.
Du kan læse mere om formålet med anvendelsen samt dine rettigheder på vores hjemmeside: www.regionh.dk/persondatapolitik 

Få mere viden

Redaktør