Skadet ankel behandlet med ankelskinne

En skadet ankel kan behandles med en skinne, som giver støtte og hjælper til, at foden ikke hæver.

Kort om besøget

Vi har undersøgt dig og konstateret, at du har skadet din ankel. Vi har givet dig en skinne på, der giver støtte og hjælper til, at foden ikke hæver. Vi har fortalt dig hvordan og hvor længe, du skal bruge skinnen, og om du må tage den af ind i mellem.

Det er vigtigt at du, udover skinnen, altid har en sko på, der sidder godt på foden.

Hvis du har behov for krykker, har vi givet dig nogle, du må låne med hjem.

Når du kommer hjem

Kontakt din egen læge, hvis du får vedvarende føleforstyrrelser i benet 

Hvis du får føleforstyrrelser i benet, kan det hjælpe at løsne skinnen lidt. Fortsætter de, bør du kontakte din egen læge eller Akuttelefonen 1813 uden for din egen læges åbningstid.

Tag smertestillende medicin, så længe du har ondt

Du skal tage smertestillende medicin, så længe du har ondt. Du kan købe smertestillende medicin i håndkøb. Læs på pakken, hvor meget medicin du må tage. Hvis du har brug for ekstra behandling af dine smerter, skal du kontakte din egen læge.  

Hold foden højt, og vip med tæerne

Den første uge skal du hvile foden så meget som muligt. Når du sidder, skal du sørge for at holde foden højere end hjertet. Du må gerne løsne skinnen, når du sidder ned. Vip ofte med tæerne, så du mindsker hævelse. Lig også med benet højt om natten.

Brug et isomslag

Du kan lave et isomslag til din fod, hvis du har smerter. Brug fx en pose is og læg et viskestykke rundt om, så huden ikke kommer i direkte kontakt med isen. Læg isomslaget på 3-5 gange dagligt i 20-30 minutter ad gangen.

Tag skinnen af og giv foden luft

Hvis vi har aftalt det med dig, kan du tage skinnen af om natten, og når du bader. Det er vigtigt, at benet får luft. Når skinnen er taget af, skal du samtidig undersøge huden for sår og trykmærker. 

Støt gerne på foden

Efter en uge kan du begynde at støtte mere på foden. Det hjælper dig til at komme hurtigere over din skade. Det må dog ikke gøre ondt.

Tag skinnen rigtigt på

Tag først en lang bomuldsstrømpe på. Den skal være længere end selve skinnen, så den beskytter huden.

Foto af ankelskinnens placering

Placér sålens runde kant under hælen. Justér eventuelt skallerne, så de sidder lige langt over ankelknoerne.

Foto af at ankelskinnen spændes

Luk skallerne sammen om anklen, spænd stropperne, og tag sko på.
Tryk skallerne sammen med den ene hånd, og stram stropperne efter med den anden hånd, så støtten føles behagelig.

Hvis skinnen strammer, gnaver eller giver et ujævnt tryk, kan du prøve at justere skallerne og stropperne igen. Du skal altid have en tætsiddende snøresko på den fod, hvor skinnen sidder.

Praktiske forhold

Indstil skinnen, hvis du skal ud at flyve

Hvis du skal ud at flyve, mens du har skinnen på, skal du huske at løsne stropperne inden, så de ikke sidder for stramt, da benet kan hæve.

Værd at vide

Vi giver din læge besked

Vi sender information om dit besøg på hospitalet til din praktiserende læge. Hvis du ikke ønsker, at din læge skal modtage besked fra hospitalet, skal du sige det til os.

Fortæl om din oplevelse

Vi vil meget gerne høre fra dig med både ris og ros omkring dit ophold på hospitalet. Du kan finde kontaktoplysninger på vores hjemmeside www.gentoftehospital.dk. Hvis du overvejer at klage over din behandling, kan du kontakte hospitalets patientvejledere, som er uvildige rådgivere. På www.regionh.dk/patientrettigheder kan du læse mere om mulighederne for at klage.

Dine personlige data

Region Hovedstaden anvender de personoplysninger, du giver os i forbindelse med din henvendelse.
Du kan læse mere om formålet med anvendelsen samt dine rettigheder på vores hjemmeside: www.regionh.dk/persondatapolitik 

Få mere viden

Redaktør