Du skal have indsat en S-ICD ved en operation. Det skal du, fordi en læge i samarbejde med dig har vurderet, at du kan få gavn af en S-ICD til at overvåge og behandle dit hjerte, hvis der er forstyrrelser i hjerterytmen.
Forvent at komme hjem samme dag
Du vil normalt blive udskrevet om eftermiddagen eller aftenen samme dag som operationen.
Dine pårørende er velkomne
Det er en god idé at have en pårørende med på hospitalet. Det kan være en fordel, at I er to om at lytte og stille spørgsmål. Dine pårørende er velkomne til at vente på sengeafsnittet eller i hospitalets café, mens du bliver opereret.
Vigtig forberedelser derhjemme
Mød fastende på operationsdagen
Under operationen er du i fuld bedøvelse. Derfor skal du møde fastende. Det vil sige:
- Du må spise og drikke mælkeprodukter indtil 6 timer før.
- Du må drikke klare væsker som vand, saftevand, te eller kaffe uden mælk indtil 2 timer før.
- Vi anbefaler, at du drikker et stort glas saft med sukker 2 timer før din tid og derefter ingenting, til bedøvelsen er overstået.
Har du ikke fastet til din aftale, kan vi desværre være nødt til at aflyse operationen.
Vær opmærksom på din medicin
Du skal kun fortsætte en eventuel behandling med Marevan eller Marcumar, hvis du har kunstig hjerteklap.
Ellers skal du holde pause med Marevan, Marcoumar, Pradaxa, Xarelto, Lixiana og Eliquis fra to døgn før operationen.
Hvis du tager vanddrivende medicin, aftaler du med personalet ved forsamtalen, om du skal holde pause med dette på dagen for indgrebet.
Al anden medicin kan du fortsætte med, som du plejer.
Gå i bad hjemmefra
Du skal tage et brusebad hjemmefra, inden du møder op på hospitalet.
Fjern make-up og neglelak
Fjern al make-up og neglelak inden operationen. Vi har brug for at kunne se din huds naturlige farver af hensyn til din sikkerhed under bedøvelsen.
Lad smykker blive derhjemme
Du må ikke have smykker og ur på til operationen, og vi anbefaler, at du ikke medbringer det på hospitalet.
Før operationen
Vi taler med dig om forløbet
Når du ankommer til sengeafsnittet, bliver du modtaget af en sygeplejerske eller en sekretær, som skriver journal og fortæller dig om forløbet.
Du får antibiotika
Du får antibiotika for at forebygge betændelse i operationssåret.
Du kan få smertestillende og beroligende medicin
Du får tilbudt beroligende og smertestillende medicin. Du skal blive i sengen, efter du har fået medicinen, da du kan blive svimmel af den.
Operationen
Du bliver kørt i din seng til operationsafsnittet. Her bliver du taget imod af en sygeplejerske, som tager sig af dig under hele operationen. Først bliver du bedøvet, og så gennemfører lægen selve operationen.
Du bliver fuldt bedøvet
Under operationen er du i fuld bedøvelse. Det betyder, at du får sovemedicin direkte i en blodåre på armen. Du falder hurtigt i søvn og vil sove og være smertefri under hele operationen. Vi vækker dig kort tid efter, at operationen er færdig.
Lægen opererer
Når du er fuldt bedøvet, lægger den læge, der opererer dig, et snit i huden på siden af brystkassen nogenlunde ud for brystvorten. En ledning føres ind under huden til nederste del af brystbenet, hvor en del af ledningen syes fast. Derefter føres ledningen videre under huden til lige under kravebenet, hvor ledningen syes fast.
Når ledningen er placeret, forbinder lægen den med S-ICD’en, som lægges i en lille lomme under huden ved armhulen. S-ICD’en sys fast til den underliggende muskel. Lægen syr derefter sårene sammen med tråde, der opløser sig selv.
Operationen varer 1-2 timer.
S-ICD’en afprøves
Lægen afprøver eventuelt S-ICD’ens stødfunktion, mens du stadig er fuldt bedøvet.
Du får forbinding på
Efter operationen får du en forbinding og et plaster på for at undgå blødning. Forbindingen skal sidde på i mindst 3 timer.
Efter operationen
Opvågning
Når operationen er færdig, bliver du kørt til opvågningsafsnittet, hvor du skal være, til du er helt vågen. Derefter bliver du kørt tilbage til sengeafsnittet.
Du bliver tilbudt mad og drikke
Du bliver tilbudt noget at spise og drikke efter operationen, og du må spise og drikke, som du plejer.
Undgå, at din albue kommer over skulderhøjde
Du skal undgå, at din albue kommer over skulderhøjde, da der ellers kan være risiko for, at ledningerne i hjertet flytter sig.
Sig til, hvis du har smerter
Det kan spænde i huden, når lokalbedøvelsen holder op med at virke. Hvis du har smerter, er du velkommen til at kontakte os, så du kan få noget smertestillende medicin.
Vi hjælper dig med din sædvanlige medicin
Vi taler med dig om, hvornår du kan tage din sædvanlige medicin igen. Fortæl os, hvis du tager blodfortyndende medicin.
Kontrol i Pacemakerklinikken
Inden du bliver udskrevet, skal din S-ICD kontrolleres i hospitalets Pacemakerklinik. I klinikken får du mulighed for at tale med personalet, som kan svare på dine spørgsmål om S-ICD’en og om det at leve med en S-ICD.
S-ICD-kort
I Pacemakerklinikken får du udleveret et S-ICD-kort, der indeholder oplysninger om S-ICD’en. Du skal altid bære kortet på dig. Du skal vise kortet, når du skal til tandlæge eller fysioterapeut, hvis du bliver indlagt og ved sikkerhedskontrol i lufthavne. S-ICD-kortet er internationalt.
Udskrivelse
Hvis S-ICD’en fungerer tilfredsstillende, bliver du udskrevet eller flyttet tilbage til dit lokalhospital. Ved udskrivelsen får du en tid til dit første kontrolbesøg i Pacemakerklinikken cirka 4 uger efter operationen.
Når du kommer hjem
Sygemeld dig eventuelt fra arbejde
Du skal som regel sygemelde dig fra dit arbejde i minimum en uge efter operationen.
Har du et stillesiddende arbejde, kan du begynde igen, når du føler dig parat til det. Har du et fysisk krævende arbejde, bør du vente 4-6 uger, inden du vender tilbage til arbejde, så S-ICD’en og ledningerne kan nå at sætte sig fast.
Fjern plastret
Du kan selv fjerne plastret efter et døgn, og herefter kan du tage brusebad. Såret er syet sammen med selvopløsende tråd, der ikke skal fjernes.
Sexliv
Du kan dyrke sex, så snart du har lyst til det. Du skal bare passe på, at armen i den opererede side ikke kommer ud i en yderstilling.
Gå ture
Det er vigtigt, at du holder dig i gang. De første 4 uger efter operationen er det en god idé med daglige ture, der gradvist bliver længere. Et konkret mål for, hvor hurtigt du kan gå, er snakkegrænsen. Det vil sige, at du ikke må gå hurtigere, end at du samtidig har luft til at tale.
Vær opmærksom på betændelse
Yderst sjældent kan der gå betændelse i såret, som så skal behandles med antibiotika. Kontakt os, hvis du oplever et eller flere af følgende symptomer:
- Rødme
- Hævelse
- Ømhed
- En varm fornemmelse omkring såret
- Feber
- Smerter
Ved mistanke om betændelse, skal du kontakte Pacemakerklinikken eller Akuttelefonen 1813. Se kontaktinformation nederst.
Mere viden
Læs mere om ICD
Du kan læse om, hvad en ICD er i patienthåndbogen på sunhed.dk. Søg på ’ICD’.
Kontakt patientforeningen
Du kan også kontakte Hjerteforeningens klub for ICD-bærere. Her kan du tale med andre, som har en ICD og deltage i forskellige arrangementer målrettet mennesker med ICD. Læs mere på www.icdklubben.hjerteforeningen.dk